Heb ik recht op een bijstandsuitkering als thuiswonende van 27 jaar?

Om een lang verhaal kort te maken, vanwege slechte keuzes in mijn jeugd ben ik nu gedwongen om opnieuw te beginnen. Ik ben vorig jaar aan een deeltijdstudie begonnen. Maar verder komt er 0 euro binnen, want ik heb geen uitkering en geen baan.
Ik ben me suf aan het solliciteren maar letterlijk nergens is werk te vinden, zelfs niet bij bijvoorbeeld de DAF aan de lopende band. Nergens nemen ze me aan. Ik heb niet de relevante diploma's of niet genoeg ervaring, het is altijd wel iets. Ondanks dat voor de meeste functies een IQ van 90+ al voldoende zou zijn, en dat zit bij mij wel goed.
Helaas geeft niemand me een kans, ik heb ook geen strafblad of iets dergelijks dus op die gronden kunnen ze me ook niet weigeren, anders zou ik dat nog begrijpen.

Nu is mijn vraag dus, heb ik recht op een uitkering? Ik woon nog thuis bij mijn moeder, die werkt part time als receptioniste en verdient niet veel. Net genoeg om ons te onderhouden, maar dan moeten we heel zuinig doen.

Ik ben dus 27 jaar en thuiswonend bij iemand die in de laagste belastingschaal zit. Heb ik recht op bijstand? Zo ja, hoeveel? En wat zijn mijn rechten en plichten(korte opsomming zou ik op prijs stellen)?

Alvast bedankt!

Toegevoegd na 49 minuten:
Het betreft trouwens de gemeente Eindhoven.

Extra aanvulling: zoals bij de eerste reactie al het geval is, ik ben niet op zoek naar carrieresuggesties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uw situatie (moeder - kind) is de meest voorkomende situatie van niet-gebruik WWB, zo hoorde ik onlangs een medewerker van de Sociale Dienst zeggen. Uiteraard heeft u recht op een bijstandsinkomen. U zult zich wel moeten schikken in bepaalde regels die de gemeente u kan opleggen om in aanmerking te komen voor de bijstandsuitkering. Zo kan het zijn dat u geacht wordt weer te gaan studeren, maar ik denk dat u daarvoor inmiddels te oud bent. Er kan ook een minimale bijdrage worden gevraagd bijvoorbeeld 3 uur papier prikken o.i.d. Eindhoven vraagt helemaal geen tegenprestatie, maar verwacht van mensen in de bijstand wel maximale inspanning om zo snel mogelijk aan een baan te komen.

Bronnen:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/te...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100