Mag mijn werkgever mij verplichten om op 1 januari te werken?

Ik werk in de detailhandel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker. Als de winkel open mag zijn *afhankelijk van de gemeente) zal er ook personeel moeten zijn. Net zoals er op Pasen en zondag gewerkt moet worden geldt dat ook voor 1 januari. Je zou even in je cao moeten nakijken of er voor die dag een toeslag geldt en hoe hoog die is.

De vraag is niet zomaar met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Uitgangspunt in de Winkeltijdenwet is dat een winkel op zondag/feestdagen gesloten is. 1 januari is zo'n feestdag die gelijkgesteld is aan een zondag. "De Arbeidstijdenwet en alle cao’s in de detailhandel zeggen dat werken op zondag vrijwillig is. En toch worden winkelmedewerkers regelmatig verplicht om te werken op zondag." "Is het verplicht om te werken op zondag? U bent niet verplicht om op zondag te werken. Dit is vastgelegd in artikel 5:6 lid 1 van de Arbeidstjidenwet. U kunt met uw werkgever afspreken op zondag te werken als het soort werk dat u doet het werken op zondag noodzakelijk maakt. Het gaat bijvoorbeeld om werk in de gezondheidszorg, politie, brandweer of in de horeca. Maar ook bedrijfsomstandigheden kunnen zondagwerk noodzakelijk maken." Dan is natuurlijk de grote vraag hoe die laatste zin moet worden geïnterpreteerd. "Indien de bedrijfsomstandigheden dit noodzakelijk maken, kan van het eerste lid worden afgeweken, indien de werkgever daartoe overeenstemming heeft bereikt met het medezeggenschapsorgaan of, bij het ontbreken daarvan, met de belanghebbende werknemers. De werknemer verricht in de omstandigheden, bedoeld in de vorige zin, uitsluitend arbeid op zondag, indien hij daarmee voor dat geval instemt." Een werkgever kan het je niet verplichten op een zondag of een feestdag te werken (behalve als je in een sector werkt waar het normaal is dat 24 uur/dag wordt gewerkt). Wil hij werken op zon- en feestdagen toch mogelijk maken, dan moet de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging hiermee hebben ingestemd. Maar dan is nog steeds je individuele goedkeuring nodig. Is het verzoek van de werkgever redelijk en goed onderbouwd? Dan kan het onder goed werknemerschap vallen om hiermee in te stemmen. Dus in samenvatting: een werkgever kan het werken op zondag of feestdagen niet verplichten aan een individuele werknemer in de detailhandel. Om werken op zondagen/feestdagen mogelijk te maken, moet de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging er al mee akkoord zijn. Stel dat de werknemer uit geloofsovertuiging niet op zondag wil werken. Als individuele werknemer kun je het dan bijzonder zwaar krijgen als de werkgever 'druk gaat toepassen' en 'gevolgen' aan een weigering in het vooruitzicht stelt. Bijzonder onfatsoenlijk maar het schijnt voor te komen. (NB: als je op gewone zondagen ook werkt, is er geen enkele reden voor weigering om op 1-1 te werken.)

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/we...
http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/80816-...
https://www.cnvdienstenbond.nl/dossiers/ko...

In België zit het zo: Als dat in de werkgever zijn arbeidselement staat wel, dan mag hij dat dus vragen, staat dat er niet in dan moet je er zelf maar overeen in komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100