Als je hebt vrijgeplanned voor een avond, mag je baas je dan toch laten werken?

Ik heb mezelf op een vrijdag avond vrij gepland op het werk. Toch verplicht mij baas mij te komen werken omdat er een drukke bruiloft dan is. Is er iets waarmee ik hierin sterk sta zodat ik niet hoef te werken. Ik werk part time in de horeca als bijbaan en ben 18 jaar oud. Doordeweeks zit ik op school.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt een beetje aan jouw arbeids ethos of je wilt werken terwijl je die avond op vrij hebt staan. Je moet overwegen of deze parttime baan belangrijk genoeg vindt om je baas te 'pleasen' door toch te komen, of halsstarrig bij je keuze blijft. Vertel je baas gewoon de reden dat je vrij wilt zijn(de belangrijkheid dan vooral)

Heeft jouw werkgever toestemming gegeven voor de vrije avond, zo niet, dan heeft hij het volste recht je in te roosteren, tenzij je normaal gesproken ook niet op vrijdagavond werkt, dan vraagt hij jou of je kan komen werken. Vrij vraag je, dat neem je niet. Vraag de volgende keer ruim op tijd of je een bepaalde avond vrij kunt krijgen, dan krijg je hier geen misverstanden meer over. Dit kan zelfs onder werkweigering vallen, als je niet gaat werken, wat een reden tot ontslag is. Ook een WW uitkering krijg je dan niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100