Wie heeft voorrang qua inning, studieschuld aan ib groep of kind alimentatie?

Stel je hebt alle vaste lasten( dus huur gas water licht verzekeringen etc.)betaald en er resteert 200€ over. Wat moet je dan betalen? Je studieschuld of kind alimentatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

De studieschuld heeft voorrang. De hoogte van de kinderalimentatie wordt gebaseerd op het (netto) inkomen. Vraag zo nodig herziening KA aan. Ondanks de terechte opmerkingen dat het belangrijk is om voor je kind te zorgen: De schuld heeft formeel voorrang, en geld dat er niet is, kun je niet uitgeven -ook niet aan je kind.

In België heeft alimentatie altijd voorrang. Er is zelfs hele zware uitzonderingswetgeving ontstaan de vorige jaren: 1. alimentatieschulden zelfs op een kortgedingbeschikking zijn zonder voorbehoud uitvoerbaar (met gerechtsdeurwaarder) 2. de beperking van loonbeslag geldt NIET meer voor alimentatieschulden 3. je kunt bij het OCMW zelfs geen leefloon krijgen als alimentatieschulden niet betaald zijn: dus zelfs op het geringste loon 100% loonbeslag (tegen de basisrechten van de mens in en op het recht van bestaansminimum, jawel) 4. correctioneel moesten de onderzoeksrechter de laatste jaren voorrang geven aan mannen (bij mijn weten niet één vrouw) om die zelfs effectieve gevangenisstraf te geven bij niet betalen van alimentatiegelden 5. nu is er het ontwerp dat men ook het rijbewijs zal kunnen afnemen van mannen die geen alimentatiegelden betalen. Persoonlijke opmerking: Ik zou hiermee akkoord gaan als we tenminste zeker zouden zijn dat die beschikkingen op FEITELIJKE inkomsten gebaseerd zijn. Maar daar wringt net het schoentje in België, pas recenter zou de alimentatie op 8 punten moeten gebaseerd zijn, waarvan de hoofdbrok de inkomsten van man versus vrouw, en laat nou net in nagenoeg geen enkel dossier zelfs de personenbelastingsaangiften aanwezig zijn en wordt er dus met de natte vinger gewerkt. Hierdoor ontstond dus een hele klasse van echt brave mannen die bovenstaande wetten niet kenden en zich braafjes lieten inkisten tegen een gewiekste advocaat die met de waarheid probleemloos een loopje neemt en enkel vermoedens aanbrengt, zodat deze dan niet anders kunnen dan in de goot belanden en dikwijls uiteindelijk in zelfmoord eindigen. Dus alimentatiegelden zijn het hoogste gedachtengoed. Tweede probleem is soms dat er geen controle is op de alimentatiegelden die de moeder ontvangt, dus dat noch het kindergeld noch het alimentatiegeld in een aantal gevallen zelfs ten goede komt van het kind. Met de kindrekening (toezicht door beide ouders) is dit al een stap in de goede richting intussen, maar ook die wordt nog onvoldoende toegepast. Om dan toch het antwoord te nuanceren, als het OCMW tussenkomt of DAVO (in België), zal de betrokken 'bemiddelaar' er natuurlijk wel op aansturen dat met het alimentatiegeld de studieschuld zal vereffend worden. Maar om het cru te stellen, als mevrouw met de alimentatie een Delvaux handtas koopt (en zelfs daarmee op de rechtbank verschijnt), dan is er geen enkele wet die dit op zich KAN bestraffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100