Mijn vriendin moet in mijn ogen verplicht vrij nemen, mag dat? Lees extra uitleg voor meer info!

Het station van Tilburg, Breda en Eindhoven gaat in de herstvakantie een week dicht vanwege verbouwingen. Ze willen dat de medewerkers van die stations op andere stations in Nederland gaan werken tijdens die week.. Mijn vriendin heeft geen rijbewijs dus word het voor haar onmogelijk op andere locaties te komen(er rijden geen treinen die week in die steden), dus raden ze haar aan vakantie te nemen tijdens die week... Ze weten dat ze geen rijbewijs heeft dus het lijkt me alsof ze haar onder druk zette om vrij te nemen zodat ze het probleem verlegen.. Als ze geen vrij neemt moet ze dus bijv. in Amsterdam werken en daar kan ze nooit komen.. Dus ze heeft eigenlijk geen keuze.. Dan word het in mijn ogen een verplichting om vakantie dagen op te nemen en zover ik weet mag dit niet.. Weet iemand hier meer over??

Weet jij het antwoord?

/2500

De werknemer - en niet de werkgever - is er zelf voor verantwoordelijk dat hij tijdig op het werk verschijnt. Als contractueel is vastgelegd dat de werknemer ook op andere locaties kan worden ingezet (kijk na of dit zo is)brengt dat grote ongemakken met zich mee als de plaats niet met openbaar vervoer bereikbaar is en de werknemer geen rijbewijs heeft. Maar dit is en blijft de verantwoordelijkheid van de werknemer. De werkgever kan bepaalde dagen vooraf vaststellen als vakantiedagen maar die situatie is hier niet van toepassing. Er is geen sprake van een 'gedwongen' vakantie; werknemer zou ook met iemand kunnen meerijden of met bussen en de taxi kunnen komen (overigens zonder wettelijk recht op reiskostenvergoeding maar vragen staat altijd vrij). Als dat allemaal niet wenselijk is, zou nog voor onbetaald verlof kunnen worden gekozen. Dan kost het geen vakantiedagen maar geld. Ik kan er helaas niets anders van maken.

Er zullen vervangende bussen gaan rijden, dus de andere stations zijn bereikbaar. Het is een advies, om vrij te nemen. Maar een verbouwing is overmacht, dus had ook aangewezen kunnen worden als verplichte vrije dagen. Toegevoegd na 5 minuten: De reisafstand tussen de standplaats Tilburg, Breda of Eindhoven en de tijdelijke werkplek geld als dienstreis en dient uitbetaald te worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100