Kan een verzorgende persoonlijk veroordeeld worden wanneer ze de dood van een client heeft veroorzaakt door handelingen waarvoor ze niet is opgeleid?

Ook als ze gedwongen door verantwoordelijken deze taken moest doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan zou de aanklacht "dood door schuld of nalatigheid- subsidiair onoordeelkundig handelen" moeten worden bij het O.M. waarbij dan bewezen moet worden dat de dood van de cliënt een rechtstreeks gevolg is van ondeskundig handelen door de verzorgende. Als de verzorgende op eigen initiatief bijv. medicijnen heeft toegediend waarvan zij onbekend was met de werking en/of juiste dosering dan valt dat de verzorgende aan te rekenen. (ik noem maar een dwarsstraat) Als de verzorgende opdracht heeft gekregen van een meerdere bepaalde handelingen uit te voeren die buiten diens bevoegdheid lagen dan ligt de eerste verantwoordelijkheid daarvoor bij degene die de opdracht heeft gegeven. Deze persoon heeft de verantwoordelijkheid zich ervan te vergewissen dat degene aan wie hij/zij de opdracht geeft daarvoor ook geschikt is. Als dat aan de orde is dan kan de verzorgende hooguit een slachtoffer worden genoemd van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Onderzoek zal moeten uitwijzen wie uiteindelijk verantwoordelijk is.

Ja dat kan. Een verzorgende mag niet zomaar een diagnose stellen en dan bijvoorbeeld medicijnen gaan geven. Dat zal als er geen schade voor de patient is, minstens een ontslag betekenen, maar als de patient iets overkomt hierdoor, kan vervolging zeker volgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100