Is ventilatie niet in stijd met energiebesparing?

Warme lucht stijgt omhoog waar de afvoerroosters van de ventilatie zitten en deze zuigt laag koele lucht van buiten naar binnen. Bovendien draait een ventilator 24 uur per dag. Gaat mijn energie zuinig gemaakte woning daardoor niet juist meer energie gebruiken?

Toegevoegd na 4 minuten:
stijd moet strijdt zijn

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"In strijd met" is misschien wat sterk uitgedrukt, maar er is inderdaad een spanningsveld tussen het zo energiezuinig mogelijk maken van een woning en een gezond leefklimaat. Zonder ventilatie zou het huis al snel onbewoonbaar worden door de bedorven lucht. Zelfs in passie huizen wordt nog geventileerd terwijl de woningen energie neutraal zijn. Dus hoewel het tegenstrijdig lijkt blijkt het technisch mogelijk te zijn te ventileren zonder dat het ten koste gaat van de isolatiewaarde van de woning. Meer info hierover is te vinden met de zoektermen "passiefhuis" en "passief bouwen"

Nee de warme lucht bevat veel meer vocht dan de koude lucht ,het vocht moet uit de woning ,en wordt door de ventilatie afgevoerd ,de drogere lucht vraagt minder energie om op te warmen waardoor je energie bespaart. Als je niet ventileert word je woning steeds vochtiger met uiteindelijk schimmel en ellende in alle ruimtes

Zoals u het beschrijft is dit wel degelijk een aanslag op de energiebesparing. Maar in een goed geisoleerd huis zal het toch nodig zijn om te ventileren, beter gezegd om een gedeelte gebruikte lucht te vervangen door verse lucht. Dit hoeft niet te gebeuren op de manier die u beschrijft. Er zijn in de handel elegante warmtewisselaars verkrijgbaar die het verlies door ventilatie sterk reduceren. Het principe is dat warme lucht van binnen wel naar buiten wordt geblazen maar eerst zijn warmte afgeeft aan de koude buitenlucht die dan naar binnen stroomt. En dat alles in een vrij eenvoudig apparaatje met een redelijk goed rendement.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100