Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

Eerst een in gebreken stelling sturen en sommeren om te betalen binnen en bepaald termijn daarna een incassobureau inschakelen (kost je geld). of de rechter bezoeken en je gelijk halen.
(Lees meer...)
ronron1212
10 jaar geleden
De basisprocedure is de volgende. Als de schuldenaar zich niet aan de verplichtingen houdt dan moet je hem in de regel schriftelijk verzoeken om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Dat heet ook wel een ingebrekestelling. Een ingebrekestelling moet drie dingen bevatten:
1. welke afspraak houdt de schuldenaar zich niet aan (niet afbetalen van de lening)
2. wat moet hij of zij doen om dit op te lossen (de achterstallige termijnen terugbetalen)
3. een redelijke termijn om dit te doen (bij dit soort zaken is twee tot vier weken redelijk).

Jij moet kunnen bewijzen dat de schuldenaar de ingebrekestelling ontvangen heeft. Verstuur hem dus aangetekend, of probeer een reactie uit te lokken.

Mocht hij of zij niet binnen de redelijke termijn het probleem oplossen dan is die persoon in verzuim. Zodra dat het geval is dan mag je in principe proberen op een andere manier de vordering voldaan te krijgen. Dat kan via de zogenaamde buitengerechtelijke weg: je huurt een incassobureau in die voor jou gaat proberen met brieven en telefoontjes de vordering alsnog te innen. Een (deel van) de kosten van het incassobureau kan je verhalen op de schuldenaar.
Een andere weg is via de rechter. Je moet de schuldenaar dan dagvaarden. De rechter zal de vordering beoordelen, met eventueel het verweer van de schuldeiser, en als die het met jou eens is dan geeft hij een vonnis af waarmee je een zogenaamde executoriale titel hebt waarmee een deurwaarder over kan gaan tot invorderen. Dat zal in de praktijk een loonbeslag zijn (de verkoop van de inboedel levert vaak te weinig op).

Dat is dus ruwweg de procedure die je nu moet volgen. De ingebrekestelling versturen kan in ieder geval, en dat zou je gewoon moeten doen. Het vervolg is lastiger. Wat je moet doen hangt af van drie vragen:
* Kan de schuldenaar het betalen? Als hij/zij met een uitkering op de bank hangt dan valt er weinig te halen. Evenzo als er andere schulden zijn die voor gaan (zoals belastingschulden). Als je dan gaat investeren in incassobureaus’, deurwaarders of advocaten dan is het risico dat jij je geld kwijt bent.
* Hoe hoog is de vordering? Als het om een paar duizend euro gaat dan kan ik me voorstellen dat je er moeite, tijd en geld in wilt steken. Gaat het om een paar honderd? Je moet dan zeker overwegen of het de moeite wel waard is, zeker omdat je een deel van de advocaatkosten in een gerechtelijke procedure nooit terug zal krijgen.
* Wat is de juridische waarde van de schuldbekentenis?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding