Wat heeft het voor gevolgen als ik een plan van aanpak niet teken?

Ik zit al geruime tijd in de ziektewet omdat ik problemen heb met lopen en de rug. Ik doe fysiek zwaar werk en ik ben momenteel niet in staat om dit werk op te pakken. Ook niet voor een paar uurtjes per week. Daarbij kan ik ook niet op het werk komen. Tevens zit ik nog in de onderzoeksfase in het academisch ziekenhuis te Leiden.

Nu moet ik over een paar dagen naar de arbo arts toe en ik heb zo'n vermoeden dat hij me weer aan het werk wilt gaan zetten.
Er zal hoe dan ook een plan van aanpak gemaakt worden.
Laten we voorop stellen dat ik dolgraag wil werken, maar wel op een manier die ik zelf ook verantwoord vindt. Mijn gezondheid gaat voor

Als ik het niet eens ben wat de arts zegt, kan ik dan weigeren om te tekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als eerste de ziektewet is al tig jaar geleden afgeschaft. Je zit thuis omdat je niet in staat bent tot arbeid met behoud van loon. (klinkt suf, maar zo is het wel) Als het je eerste ARBO bezoek is zal hij in eerste instantie eens kijken hoe het met je gaat.... En geloof me als je echt ziek bent, ben je ziek. Je even snel aan het werk zetten met risico op volledige uitval later kost de werkgever straks alleen maar meer. Samen met jou zal er een Probleemanalyse worden opgemaakt. Daarin benoemd de arts waar de Knelpunten zitten de mogelijkheden en de eventuele opbouw als die mogelijk is. Ook zal hij benoemen wat je restcapaciteit op dit moment is. Kan dus 0 zijn. Vaak als hij twijfelt zal hij vragen of hij in overleg mag met je specialist. Uit dit consult zal een TSU komen en die zal je werkgever met je moeten bespreken. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak opgesteld. En die kan heel eenvoudig zijn: Geen mogelijkheden tot volgende consult ARBO arts datum X. OF eigen werk niet mogelijk, maar kan 2 maal per week aangepast zittend werk doen(Of zo) Ga nu eerst eens gewoon heen en laat je hier niet gek maken met Juridisch geklep en UWV keuringen etc etc. Ik werk hele dagen met verzuim en in 90% van de gevallen zal de medewerker het gewoon eens zijn met de Arbo arts. En het idee dat ik als werkgever de arbo arts even opdracht geef iemand aan het werk te jagen..... Gaat me echt niet lukken.

Ja, je kunt wel weigeren om te tekenen. Maar dat wil niet zeggen dat jouw uitkering dan automatisch doorloopt. De werkgever stelt uiterlijk in de achtste week van ziekte een Plan van aanpak op. In het Plan van aanpak staat hoe u zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk kunt. U houdt hierbij rekening met de probleemanalyse van uw bedrijfsarts of de arbodienst. Om ervoor te zorgen dat iedereen de afspraken nakomt, wijst u met uw werkgever iemand aan die uw re-integratie volgt. Dit is de casemanager. Hij bewaakt of de afspraken worden nagekomen. De casemanager kan een medewerker van de arbodienst zijn, maar bijvoorbeeld ook de direct leidinggevende of een collega. Zowel u als uw werkgever kunnen bij de casemanager terecht als u vindt dat iets niet volgens afspraak verloopt. Bent u het niet eens met het Plan van aanpak en komt u er niet uit met uw casemanager? Dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Dan geeft UWV een onafhankelijk oordeel over de re-integratie. http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_ben_ziek/ik_ben_ziek_en_heb_een_werkgever/reintegratie_tijdens_ziekte/plan_van_aanpak.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100