Hoe werkt de aandelenmarkt?

Ik moet een werkstuk maken voor economie, ik moet alleen wel weten hoe de aandelen markt werkt en ik heb er totaal geen idee van. graag een heeeeeele simpele uitleg geschikt voor domme blondjes :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan het zo ingewikkeld maken als je wilt maar ik ga proberen het simpel te houden. Een bedrijf heeft bijvoorbeeld geld nodig, dan kunnen ze op de beurs aandelen uitgeven tegen een bepaalde prijs (natuurlijk onder bepaalde voorwaarden). De groenteboer op de hoek kan bijvoorbeeld geen aandelen uitgeven. Even heel simpel: Bedrijf X geeft 100.000 stuks aandelen uit tegen een prijs van Euro 50,-. Wanneer het bedrijf voor het eerst aandelen uitgeven dan heet dit een emissie en kunnen mensen deze aandelen kopen op de beurs.Hierdoor heeft bedrijf X weer geld beschikbaar. De koers van het aandeel kan per dag/minuut schommelen. Dit is o.a. afhankelijk van de vraag en aanbod, de sterkte van het bedrijf, de economie etc.etc. Wanneer bijvoorbeeld een groot schandaal in de pers zal komen over bedrijf X dan willen minder mensen een aandeel willen hebben van dit bedrijf en zal de koers dalen. Wanneer bedrijf X het heel goed doet en mensen vertrouwen hebben in het bedrijf zal de koers normaal gesproken stijgen. Je moet je wel realiseren dat tegenover iedere verkoper een koper staat. Wanneer je bijvoorbeeld zelf aandelen hebt van bedrijf X en ze wilt verkopen dan ben je afhankelijk want de koper ervoor geeft. Maar daar zijn ook wel weer trucs voor te verzinnen maar dan gaan we er veel te diep erop in. Aandelen zijn dus stukjes eigendom van een bedrijf die in waarde kunnen fluctueren door allerlei factoren. En die worden verhandeld (gekocht en verkocht) op de aandelenbeurs. Ik hoop dat ik het hiermee simpel heb uitgelegd. Toegevoegd na 1 minuut: Een kleine aanvulling; mensen die aandelen kopen en verkopen doen dit natuurlijk met als doel hiermee geld te verdienen. Dus verkopen tegen een hogere prijs dan voor het aandeel is betaald.

Je zou voor de gein op wikipedia kunnen kijken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenmarkt En als domme blondjes Engels begrijpen, een uitgebreider artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Stock_market

Ik geef de tweede antwoorder een +1. Het is zeer complexe materie en dit zet het opzich redelijk goed uiteen (opties / futures daargelaten). Kleine toevoeging ter verduidelijking: als mensen van het aandeel afwillen, daalt de koers omdat het aanbod de vraag overstijgt. De koers kan ook dalen wegen schandalen, wellicht handig om een paar keer te kijken wil je dit begrijpen: ENRON - The smartest guy in the Room

Simpel, je koopt aandelen, die gaan omhoog of omlaag. Gaan ze omlaag, verlies je geld, gaan ze omhoog dan verdien je geld. Simpeler kan ik het niet maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100