Als je bij een ruzie iemands telefoon uit de handen slaat en die gaat kapot. wordt die dan vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt me niet: het is opzettelijke vernieling. De dader zal de schade gewoon moeten vergoeden.

Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen is normaliter een opzet-clausule opgenomen in de polis die opzet en bewuste roekeloosheid uitsluit. Er is sprake van opzet of bewuste roekeloosheid wanneer de opzet ziet op de gedraging zelf, waarvan ik meen dat hier in casu sprake van is, wordt in beginsel niet tot vergoeding overgegaan. Zoals gezegd is dit echter afhankelijk van de omstandigheden van het geval en kan een beroep door de verzekeraar op de opzet-clausule naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn. Meer info nodig voor meer info dus :)

Bronnen:
O.m. Rechtbank Amsterdam 27 april 2011,...

Als je niet vermeldt dat de vernieling opzettelijk gebeurde en de verzekeraar vraagt er niet naar, dan heb je geen valse informatie verstrekt en bestaat de mogelijkheid dat de verzekering tot uitkering over gaat. aan de andere kant zal de verzekering proberen onder de claim uit te komen, al is die ook nog zo legitiem. Dat schijnt dan weer wel te mogen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100