Mogen leraren in het voortgezet onderwijs (zichtbare) tattoos hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de wet is het niet strafbaar, dus mag het (zie legaliteitsbeginsel). Of het verstandig is is een andere vraag. Op een school zijn er natuurlijk ook 'ongeschreven' regels, het hangt dus echt af van de omgeving op de desbetreffende school. Hoop dat mijn antwoord voldoet.

Dat hangt af van wat het schoolbestuur (de werkgever) hierover heeft voorgeschreven.

Mogen....van wie? Er is geen wet dat het niet mag dus , ja. Maar het kan wel zijn dat een school (bestuur) vind dat het niet mag,.dan is het : nee

Verbieden niet. Of het altijd gewaardeerd wordt? Dat is wat anders. Ik zie het probleem niet zo, Zeker niet stel dat het een praktijkleraar metaaltechniek of zo is. Het gaat om zijn lescapaciteit en niet om zijn uiterlijk

Ja dat mag, ik heb zelf ook veel docenten ( gehad ) die tattoos hebben. Ik dacht eerst ook dat dag niet mocht maar het mag zo te zien wel gewoon.

Als docent heb je een voorbeeldfunctie en met een duidelijk zichtbare tattoo verklein je je kansen op de aanstelling bij een gerenomeerde school. In deze tijd is geen enkele baan meer 'voor het leven' en de kans op ontslag ligt op de loer, overal! Wanneer je dit als docent doet en de regels voor de scholieren verbieden tattoos bij hen die zichtbaar zijn, is het 'not done' dat je je als docent hier niets van aantrekt en vervolgens het verkeerde voorbeeld geeft. Een school moet zeker rekening houden met de ouders en een tattoo staat bij velen in de categorie 'criminaliteit' en 'marginaliteit'. De directie zal zeker rekening houden met het commentaar dat erop volgt en een school waarvan de ouders hun kinderen niet naar die school willen sturen, zal niet kunnen blijven bestaan. Als om die reden (schrik voor leerlingenverlies) directies soms al geen allochtone leerkrachten durven aannemen, dan zal dit voor zichtbare tattoos ook niet anders zijn. Let wel, dit geldt voor zichtbare tattoos! Al rolt er een draak over de schouders en rug, dat is niet zichtbaar en daar zal men geen bezwaar tegen hebben. Ook een naam onder het horlogebandje e.d. zal niet aanstootgevend zijn. Ook het soort school zal van invloed zijn. Op een kunstacademie zal het eerder toegestaan zijn, omdat de leerlingen daar vaak minder strikte regels zullen hebben op het gebied van individualisering. De kids hier zijn veelal kunstzinnig en expressief, maar wettelijk verboden is het niet!

Tegenwoordig is het hebben van een tattoo zo normaal geworden dat als scholen nog lang leerkrachten niet willen aannemen vanwege een zichtbare tattoo (in de zomer vooral) dan snijden ze zichzelf binnenkort in de vingers. Verder mag je niet discrimineren dus iemand afwijzen alleen op basis van een zichtbare tattoo is aan te vechten via een rechtszaak. Niet dat dat veel zin heeft want ze zullen niemand afwijzen en zeggen dat dat door je tattoo komt. Dus het antwoord is ja, maar er zullen altijd scholen zijn die je niet aannemen met een zichtbare tattoo maar waarschijnlijk zijn dat vooral de streng christelijke scholen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100