Wat is netter bij verkoop van schilderijen: de prijs incl. BTW rond maken of de prijs excl. BTW rond maken?

Een vriendin van mij wil prijzen vaststellen voor wat schilderwerken die ze gemaakt heeft om die vervolgens op haar site weer te geven in een galerij. Het is haar bedoeling om de prijzen incl. & excl. BTW weer te geven. We vragen ons beiden af wat netter is: de incl.-prijs rond maken of de excl.-prijs rond maken? (bijvoorbeeld 900 euro)

Eventuele toegevoegde bronnen die het argument versterken zijn van harte welkom! Bij voorbaat dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de praktijk is het zo dat als je zaken doet met particulieren je een product aanbied incl. btw. Wanneer je toch verkoopt aan een bedrijf dan moet je factureren excl.btw dus dan wordt de prijs. bv. €. 900,00 - 21% btw is excl. Het bedrijf betaald dus gewoon € 900,00

Je mag alleen maar exclusief btw vermelden als je afnemers zakelijke klanten zijn en het moet duidelijk vermeld worden. Mocht het zo zijn dat ze geen ondernemer is (en geen btw-nummer) dan mag ze sowieso geen btw berekenen. Dus als de afnemers voornamelijk particulieren zijn, moeten de prijzen inclusief btw zijn (Artikel 38 van de Wet op de Omzetbelasting 1968). Daarnaast is het wel handig, want het creeert alleen maar verwarring en irritatie als de prijs bij afrekenen ineens hoger is doordat er nog btw bijkomt. Daarnaast kunnen ondernemers de btw niet altijd aftrekken, bijvoorbeeld als het een relatiegeschenk is.

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2010/09/14/mag-e...

als je niet `zakelijk` dus met particulieren zaken doet, dan is het netter de prijs inclusief btw te maken. de particulier wil in een keer zien wat het kost ! en niet nog eens moeten gaan rekenen hoeveel procent er nog bijkomt...! antwoord: inclusief.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100