Waarom moet Nederland gaan begroten op 3% en niet realiseren op 3%?

Volgens mij is het zo dat 9 van de 10 begrotingen overschrijden, zeker met steeds nieuwe maatregelen.
Mij is ook niet duidelijk of -volgens de huidige regels- een land een "3%-begroting" of een "goedgekeurde 3%-begroting" moet hebben.

Toegevoegd na 11 minuten:
Belangrijke reden voor alle bezuinigingen (BTW 21%, studiefinanciering/leenstelsel, hogere assurantiebelasting etc.etc.) is dat Nederland niet meer dan 3% mag (van Europa) uitgeven van wat er binnenkomt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je niet weet wat je gaat realiseren en er altijd onverwachte mee- en tegenvallers zijn kun je juist aan het resultaat van tevoren geen eisen stellen, wel aan de begroting (het verwachte resultaat). Dus het is de bedoeling te gaan realiseren op 3%, daar begroten we op. Of we het halen? Dat kunnen we achteraf past vaststellen. Als de begroting moet goedgekeurd worden moet hij binnen de 3% blijven.

Met een begroting probeer je in te schatten hoe de kosten en opbrengsten er uit zullen zien. Blijkt gedurende het jaar de bepaalde kosten of inkomsten uit de pas lopen kun proberen om daarop te sturen entoch binnen de gestelde normen te blijven.

Een begroting is een instrument met een aantal aspecten. Het is een middel tot machtiging (als er X begroot is, mag je dus ook X uitgeven), het is een rapportage tool (namelijk als benchmark om de realisatie tegen te vergelijken en het is een TAAKSTELLING. Door te zeggen dat je 3% moet begroten, zeg je dus ook dat je 3% moet gaan realiseren. Of dit lukt, dat weet je echter pas achteraf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100