Waar blijft het 'geld' dat ik overschrijf maar nog niet gestort staat op de andere rekening?

Het gebeurd heel vaak: geld overschrijven tussen rekeningen. Ik schrijf het over en er staat: afgeschreven. Maar vervolgens staat er nog niets bijgeschreven op de andere rekening. Soms duurt het een paar uur tot zelfs een dag of meerdere dagen voordat het geld echt op de rekening staat.
Waar blijft dit 'geld'? Het is toch een bedrag waar rente over hoort te komen. Dit loopt de ontvanger nu mis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw geld gaat van de "verzendende" naar de "ontvangende" bank. Beide kunnen het geld een tijdje achterhouden. Dus: 1.  Jij geeft opdracht. 2.  De verzendende bank schrijft het geld af van jouw rekening, en stort het meteen op een eigen, interne rekening. 3.  Pas enkele uren later maakt de verzendende bank het geld over naar de ontvangende bank. 4.  De ontvangende geld stort het geld niet op de rekening waar het heen moet, maar op een eigen, interne rekening. 5.  Pas enkele uren later maakt de ontvangende geld het geld over van de interne rekening naar de rekening waar het geld naartoe moet. Gedurende periode 2 vangt de verzendende bank rente over het geld. Gedurende periode 3 vangt de ontvangende bank rente over het geld. Nu kun je zeggen: wat maken die 100 euro van mij nu uit? Er zijn per dag echter tientallen miljoenen transacties. Neem tien miljoen keer 100 euro, da's een miljard. Door deze truc staat er dus ongeveer een miljard euro op zo'n interne rekening van de bank. Dat levert een leuke rente op, zonder dat ze er ook maar iets voor hoeven te doen.

Juist en die rente steken de banken dan in hun zak.

Lees het antwoord van Rotaluclac maar eens na. Hele mooie uitleg! http://www.goeievraag.nl/vraag/geld-overmaakt-rekening-bank-geld.17592 Toegevoegd na 2 minuten: Moest trouwens wel ff zoeken voor ik die andere vraag vond, dus echt dubbel is die niet ;-)

Op de bank want er is een afspraak dat het overboeken 4 werkdagen mag duren. Daar blijft dan ook de rente.

het is de rente die ze dan krijgen. maar als jij geld overboekt of stort naar dezelfde bank dan staat het er direcht op.

Als je geld overmaakt van abn naar abn dan is het meteen over. (want dat geld kunnen ze toch al gebruiken) van abn naar rabobank duurt een dag dat het dus weg is. Ik ben in het verleden weggegaan bij de postbank omdat die het soms tot 3 of 4 dagen "vasthielden", ik geloof dat dat nu wel iets beter is maar nog niet helemaal lekker.

Een geldbedrag op je bankrekening is niets anders dan een vordering die je hebt op de bank, of ingeval van krediet een schuld die je hebt bij de bank. Het 'geld' blijft dus tot verwerking van de opdracht bij de bank waar het geld wordt afgeschreven. Het is overigens een relatief onbekend trucje van de bank langer te wachten met verwerking van de opdracht omdat de bank dan langer beschikt over geldbedragen om meer rente te kunnen ontvangen. Dit loopt de ontvanger inderdaad mis.

De officiële term voor al het bovenstaand genoemde is 'valutering'.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Valutering

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100