Hoe zelf oogsten?

Stel voor je hebt een klein beetje land, bijv een halve hectare, minder of meer maakt niet uit en je wilt daar iets op zaaien... bijv. tarwe dan is de vraag hoe je dit moet oogsten? want om een loonwerker in te schakelen is de moeite niet en te duur. Of kan je dan beter een ander gewas zaaien?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

als een loonwerker met de juiste machines inhuren te duur wordt geacht, dan kom je dus al snel op handwerk uit bij het oogsten van het gewas. tarwe zou je nog wel kunnen maaien met bijv een zeis, en vervolgens de aren met de hand uit slaan. echter dat is best een heel karwei. een makkelijker gewas is bijv mais. de kolven kun je met de hand plukken. de staken kun je met een een kapmes vervolgens omslaan. kies voor zoete consumptiemais. is lekker en zeker in het bbq seizoen nog wel te verkopen ook.

Op een halve hectare kun je in plaats van een beter meerdere gewassen telen. Je hebt dan een flinke moestuin, maar het oogsten van de gewassen is nog overzichtelijk.

Je kunt contact opnemen met een vereniging van liefhebbers van oude landbouwwerktuigen. Die zijn vaak juist op zoek naar kleine stukjes grond om hun kleine machines op te demonstreren. Een halve hectare zou je ook in stukjes kunnen verhuren aan mensen die een volkstuintje willen (en dan natuurlijk een stukje zelf houden, maar een halve hectare is ERG groot voor een moestuintje). Of inzaaien met gras en verhuren aan iemand die een paard of een stel schapen wil laten weiden. Nadeel is dan wel dat er kosten zitten aan het laten plaatsen van een omheining.

En wat dacht je van echt biologisch verbouwen... Vlak voor de oogst adverteren dan mensen zelf kunnen komen oogsten voor een x bedrag... Zoals zelf kersen plukken of zelf asperges steken....?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100