Wat zijn de consequenties voor de consument bij kopen op afbetaling en postorderbedrijf gaat failliet?

Mijn schoonmoeder koopt veel op afbetaling bij postorder bedrijven als neckermann,klingel en wehkamp. We hebben haar gewaarschuwd dat ze dat niet moet doen omdat de rente die ze betaald erover niet normaal te noemen zijn.
Maar dat terzijde.
Nu las ik op het internet dat voor het Duitse neckermann een faillissement was aangevraagd. Dit faillissement zou geen invloed hebben op de Nederlandse Neckermann.
Maar stel dat dat gebeurt,en je hebt (in het geval van mijn schoonmoeder) er een lopende rekening (op afbetaling) lopen,wat zijn dan de consequenties voor de consument?
Ze hebben immers een ''schuld'' opgebouwd bij dat bedrijf. En mocht het bedrijf failliet gaan hoe zou dat gaan met de betaling van het openstaande bedrag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er wordt een curator benoemd die de failliete boedel gaat inventariseren om er zoveel mogelijk geld uit te halen om de schuldeisers af te betalen. De schuld van je schoonmoeder hoort daar ook bij. Die zal gewoon moeten af betalen volgens de overeenkomst die ze daarvoor heeft afgesloten.

Voor de consument zal er niet zoveel veranderen. Bij een faillissement zal er een curator aangewezen worden. Deze curator is belast met het onderzoeken van een mogelijke doorstart van een bedrijf of anders het ten gelde brengen van de voorraad. Er zijn diverse externe partijen die maar wat graag uit zijn op de consumentleningen. Om erop te verdienen, om informatie te verkrijgen, etc, etc. Voor je schoonmoeder zal er dus niets veranderen. De lening wordt overgenomen door een andere partij.

Als een bedrijf failliet gaat, wordt er een curator benoemd door de rechtbank. Die zal, na een inventarisatie van de administratie, onder meer alle schuldenaren aanschrijven. De betaalverplichting van de klanten van een bedrijf in staat van faillissement gaat uiteraard niet teniet door een faillissement. "Hieronder een korte beschrijving van de fasen die doorlopen worden bij een faillissement dat uitgesproken wordt. Als de Rechtbank het faillissementsverzoek inwilligt, verklaart zij de onderneming in staat van faillissement. Dit houdt in dat de ondernemer meteen de zeggenschap over zijn vermogen verliest. In het vonnis benoemt de Rechtbank een curator en een Rechter-commissaris. De curator is bijna altijd een advocaat die het beheer over de failliete boedel van de failliet, de ondernemer en/of de onderneming, overneemt. De Rechter-commissaris is een rechter die toezicht houdt op de curator. Na de faillietverklaring gaat de zogenaamde bewaarfase in. De curator gaat over tot het bewaren, veiligstellen, van de boedel. In sommige gevallen is het nodig om de boedel te laten verzegelen. Dit is nodig omdat anders mogelijk delen van de boedel "verdwijnen". De curator stelt zo snel mogelijk een boedelbeschrijving en een overzicht van baten en schulden op. Hij heeft verregaande bevoegdheden. Zo is hij gemachtigd het bedrijf van de failliet voort te zetten en alle correspondentie te lezen. De failliet is verplicht om de curator alle inlichtingen te geven die nodig zijn. De curator onderzoekt alle zaken die in verband staan met de boedel en alleen de curator neemt vanaf het moment van het uitspreken van het faillissement alle financiële beslissingen." En de rest is te lezen in de bronsite!

Bronnen:
http://www.failliet.net/artikelen/index.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100