Een jaar geleden opende ik een spaarrekening bij de SNS met een rente van 4,0 %. Nu staat hij 2,6%. Hoe kan dat zo ver terugvallen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet alleen in Eurolanden is dit het geval, ook in niet Eurolanden is de rente fors gedaald. (Ik kreeg in een niet nader te noemen land enkele jaren geleden nog 7,75% op een deposito en dezelfde deposito levert me nog nog slechts 3,25% op.) Als je maximaal wil profiteren van je geld moet je wekelijks de aanbiedingen van banken in het oog houden, want ze willen nog wel eens stunten en geven dan vaak bonusrentes af op nieuwe deals of bij nieuwe klanten. Omdat de rente erg laag is, moet je natuurlijk nooit een deal aangaan die langer dan drie maanden duurt, want na drie maanden kan de situatie weer veranderd zijn. En, je moet natuurlijk wél over behoorlijke bedragen beschikken want 1% rente verschil over 1000 euro is slechts 10 euro, maar bij een miljoen praat je al weer over 10.000 euro en dergelijke bedragen maken van mij een heel creatief persoontje.

Ha, die Jack380; Als gevolg van de crisis zijn ook alle rentetarieven gedaald, waarmee wordt geprobeerd om bedrijven eerder geld te laten lenen voor nieuwe investeringen.

Wat Sint ook al zegt. I.v.m crisis kom dat, dat rente omlaag gaat. Waar moeten ze de winst anders vandaan halen...

Bijna alle banken doen het, maar vooral Postbank/ING heeft een bijzondere reputatie op het gebied van rente op hun spaarrekeningen. Zij hanteren het z.g. 'dakpansysteem'. Zij introduceren doorlopend nieuwe spaarrekeningen (met natuurlijk een 'vette' rente), om vervolgens systematisch de rentes op de oude spaarrekeningen te verlagen. Spaarders zoals jij, die de rentes niet strak in de gaten houden, lopen zo rente op hun tegoeden mis.

In tegenstelling tot hypotheken, kun je voor spaarrekeningen niet altijd de rente voor een langere periode vastzetten, al varieert dat een beetje per rekening. Een normale spaarrekening zonder extra voorwaarden, schommelt gewoon met de rentedalingen en stijgingen mee. Door de economische crisis zijn de rentes behoorlijk verlaagd, wat natuurlijk vervelend is als je centjes op de bank hebt, maar weer heel prettig als je een grote uitgave wilt doen, een huis kopen ofzo. In tijden van crisis zijn we er nu eenmaal het meest bij gebaat als mensen hun geld uitgeven en zo de economie op gang houden in plaats van potten. Op spaarrekeningen met een hoger rendement loop je in de regel ook meer risico, of zet je je geld voor langere tijd muurvast

Er zijn natuurlijk ook enkele stunters weg gevallen, waardoor de concurentie in Nederland ook wat minder is geworden. Maar de crisis is zeker de aanjager.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100