Managers zijn soms persoonlijk aansprakelijk. Is dat ook van toepassing op overheidsmanagers of kamerleden waar meer (belasting-) geld omgaat?

Zie bijv. Betuwe- en HogeSnelheidsLijn.

Toegevoegd na 2 uur:
Als zij niet aansprakelijk zijn tijdens hun werkzaamheden, zijn ze dat dan wel na hun werkzaamheden?

Toegevoegd na 1 dag:
Kamer wil overheidsinstanties bedrijfsmatiger gaan werken met ook aansprakelijke managers maar wil dit blijkbaar niet voor zichzelf door nooit zelf aansprakelijk te willen zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst even verduidelijken wat de aansprakelijkheid voor managers en bestuurders daadwerkelijk is: Managers zijn in beginsel niet aansprakelijk voor de handelingen die zijn in het kader van hun werk verrichten. Managers zijn werknemers die dezelfde bescherming kennen als andere werknemers en die bescherming gaat heel ver. Alleen opzet of grove nalatigheid kan tot persoonlijke aansprakelijkheid leiden. Anders is de aansprakelijkheid voor de werkgever. (7:658 BW). Bestuurders kunnen wél persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als zij niet handelen wat naar de maatstaven van behoorlijk bestuur van ze verwacht wordt (2:9 BW). Dan: (hoge) ambtenaren zijn nooit bestuurders in de zin van het burgerlijk wetboek, want zij drijven namelijk geen rechtspersoon. Dat betekent dat zij niet aansprakelijk gehouden kunnen worden voor hun beslissingen. In een civielrechtelijke geschillen hebben ambtenaren dezelfde bescherming als andere werknemers. Dat wil zeggen: zijn ze niet nalatig geweest of hebben ze niet met opzet gehandeld, dan is de overheid zelf aansprakelijk. Tot slot: voor kamerleden geldt dat zij onschendbaar zijn (artikel 71 van de grondwet). Dat betekent dat zij noch strafrechtelijk nog civiel vervolgd kunnen worden voor hun handelen in hun werk als kamerlid. Toegevoegd na 1 uur: Na toevoeging door vraagsteller: Nee, de Hoge Raad heeft vrij expliciet aangegeven dat politici die beschermd zijn door artikel 71 ook achteraf niet vervolgd kunnen worden (Zie overweging 2.13 LJN: BO0198). Het is dus een ander soort immuniteit dan dat je bijvoorbeeld bij de vervolging van de Franse oud-president Chirac had. Hij mocht tijdens zijn presidentschap niet vervolgd worden omdat de Franse president onschendbaar is, maar nadat hij geen president meer was konden de processen weer doorgaan. De immuniteit die Nederlandse politici genieten is een immuniteit voor uitlatingen die ze tijdens hun werkzaamheden doen. Die immuniteit verdwijnt _niet_ als ze niet meer in functie zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100