Hoe kun je munten schoon maken?

Geldmunten schoonmaken

Weet jij het antwoord?

/2500

met een klein beetje azijn in combinatie met een bakje water worden je munten weer als nieuw

Met "koperpoets" moet het lukken.

Het koperkleurige geld in de cola. Dan gaat het heel mooi glimmen.

Pas op, ik heb ook wel eens n muntje "schoongemaakt", het werd er niet beter van, uit bijgaande link: Alle metalen munten mogen in heet en zeer sterk zeepsop (loog) worden gewassen en nadien geborsteld en met een stijf (maar zacht) borsteltje. Elk materiaal heeft zijn andere reinigingsmethodes. Een tip: probeer eerst met een goedkoop muntje uit je verzameling. Schade die je aan de munt toebrengt door een te agressieve reiniging, kan je doorgaans niet meer herstellen.

Bronnen:
http://munten-penningen-info.be/munten-pen...

het gaat om munten (meervoud) als het er veel zijn en het komt vaker voor dat je munten wil schoon maken kan je overwegen om een ultrasoon cleaner aan te schaffen. heb er zelf ook een maar er alles in schoon, tot me bril aan toe.

Bronnen:
http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/060112...

Probeer de methode eerst uit op een goedkoop muntje, voordat u een zeldzaam exemplaar behandelt. Het ergste vuil kan met een nagelborsteltje verwijderd worden. Reiniging in een bad van soda en glycerine Leg de munten in een bad van 10 delen natriumhydroxide/huishoudsoda, 4 delen glycerine en 100 delen gedestilleerd water. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten en worden de oxidekorsten grotendeels opgelost. Is het noodzakelijk de munten nog verder schoon te maken, bedek ze dan met een pasta bestaande uit 8 delen dierlijke lijm of gelatine, 150 delen aluminium- of zinkpoeder, 4 delen glycerine en 10 delen heet gedestilleerd water. Als deze pasta 24 uur op het metaal heeft kunnen inwerken, worden de munten in heet water ondergedompeld. Hierdoor zal de pasta geheel oplossen. Herhaling van deze behandeling zal leiden tot volledige verwijdering van alle corrosielagen, zodat men het blanke metaal overhoudt; vaak is het oppervlak dan wel erg pukkelig en geschonden. Hierna goed spoelen of beter neutraliseren (zie de algemene regels). Behandeling met citroenzuur Laat de munten 30 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, weken in een bad citroenzuur. Voor koperen munten is dit een vrij agressieve methode: stel ze dus niet te lang bloot aan het zuur. Hierna neutraliseren en drogen. Behandeling met azijn of azijnzuur Dompel de voorwerpen even onder in azijn of azijnzuur water, waaraan eventueel wat keukenzout toegevoegd kan worden. De duur van deze behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid vuil. Na deze behandeling de munten neutraliseren en drogen. Behandeling met ammoniumcarbonaat Vlekken op koperen munten kunt u verwijderen door ze enkele minuten te laten weken in een oplossing van ammoniumcarbonaat in water. Hierna goed borstelen, spoelen en drogen. De munten kunnen eventueel ook met de oplossing ingewreven worden. Na het spoelen moeten ze even opgewreven worden met een zachte linnen doek. Koken in sodawater Vaak kan men het doel van de reiniging eenvoudig bereiken door de munten te laten koken in gedestilleerd water, waar wat huishoudsoda aan toegevoegd is. Behandeling met een zure vloeistof Vlekken op koperen munten kunnen ook verwijderd worden door ze in te wrijven met karnemelk gemengd met keukenzout; alternatieven daarvoor zijn citroensap of zuurkoolsap en tafelbier. Hierna met heet water naspoelen en met een zachte doek opwrijven.

Bronnen:
http://www.geldmuseum.nl/museum/content/ko...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100