Bericht op teletekst: gemiddel besteedbaar inkomen in 2008 is 33.500. Moet ik dat geloven?

Besteedbaar inkomen is wat men vrij kan besteden nadat alle belastingen, premies, huisvesting en alimentatie zijn betaald. 33.500 gemiddeld, betekent bijna 2.800 per maand, vrij besteedbaar dus.

Ik heb een beetje moeite om dat te geloven, maar wie kan dat bedrag (enigszins) onderbouwen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het besteedbaar inkomen is gewoon het netto inkomen nadat de premies eraf zijn gegaan. Hierover wordt in de nieuwsberichten gesproken. Het vrij besteedbaar inkomen is idd wat jij in jouw beschrijving hebt benoemd, maar daar staat dus het woordje vrij bij. In het nieuwsbericht van nu.nl bijvoorbeeld gaat het dus echt om besteedbaar inkomen en niet over vrij of netto besteedbaar inkomen.

Bronnen:
http://www.nu.nl/economie/2140277/meer-men...

Ik snap dat ook niet, als ik zulke dingen lees...heb lang gedacht dat ik de enige was die veel minder verdien:( In het FNV blad lees ik ook wel eens voorbeelden van wat iemand verdient...bedragen van 80 tot 90000 euro per jaar vliegen je om de oren.

Dit gaat over het gemiddeld besteedbaar inkomen. Het modaal inkomen in 2009 is 30500 (CBS). Aangezien er genoeg mensen zijn die hier ver boven zitten verbaasd het mij absoluut niet. Sterker nog, ik had het gemiddelde een stuk hoger verwacht. Het besteedbaar inkomen is ook per huishouden. Dus al twee verdieners zit je hier al snel aan. Zeker wanneer je een relatief goedkoop huis hebt en geen alimentatie hoeft te betalen. Uitgaande van een 13e maand/vakantiegeld heb je per maand gemiddeld 2500 euro vrij te besteden. Als je dit over 2 inkomens verdeeld is dat 1250 euro per persoon. Wij thuis hebben (met hypotheek) 530 euro per persoon aan vaste kosten (hier zit iets te veel bij maar geen zin om specifieker te rekenen). Dus kom je dan op een netto salaris van 1780 uit, voor twee verdieners. Bruto ongeveer 2500 euro. En er zijn heel erg veel mensen die dat verdienen. Toegevoegd na 23 minuten: Als een nog iets uitgebeider antwoord: 80.000 euro per jaar salaris komt neer op +- 3700 per maand Stel dat je begint op 1600 netto (+/- 2300 bruto) en je krijgt jaarlijks een salaris verhoging van 100 euro. (3700-1600 = 2300 verschil, 23 jaar werken). Tussendoor krijg je een promotie naar leiding gevende ipv 'gewoon' werknemer. + 400 euro voor de extra verantwoordelijkheid. Dat geeft 4 jaar minder werk om dat bedrag te halen. 23-4 = 19 jaar. Wanneer je wisselt van werkgever kun je vaak ook een salaris verhoging krijgen. In die 19 jaar wissel je 3 keer van werkgever, waarbij je telkens telkens 200 euro meer krijgt. Dat scheelt weer 6 jaar. 19 - 6 = 13 jaar Dus als goede universitair geschoolde werknemer met ambitie en een iets bovengemiddeld talent kun je na 13 jaar 80.000 euro per jaar verdienen. Bij een eigen bedrijf is het nog anders, een directeur groot aandeelhouder van een bedrijf (zelfs een 1 mans bedrijf) verdient verplicht minimaal 80.000 (in elk geval een paar jaar geleden nog). Daarnaast heb je zelfstandige (zzp'ers) waarvan er steeds meer zijn in Nederland. Zij hebben meer kosten, maar die zijn niet verplicht dus hun besteedbaar inkomen is een stuk hoger dan van andere waarbij het bedrijf veel extra verzekeringe e.d. betaald.

Dit komt doordat er veel huishoudens (meer dan een miljoen) bovengemiddeld veel verdienen. "In 2008 hadden bijna 130 duizend huishoudens, 1,8 procent van alle huishoudens, een besteedbaar inkomen van meer dan 1 ton. Dit is ruim 2 keer zoveel als in 2003, toen ruim 60 duizend huishoudens een dergelijk hoog inkomen hadden. Ook het aantal huishoudens dat tussen de 50 en 100 duizend euro te besteden had, is tussen 2003 en 2008 sterk gestegen. Het nam toe van bijna 800 duizend naar 1 miljoen". Zie link voor het volledige artikel

Bronnen:
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/106578/...

Als je na gaat dat er al 130.000 huishoudens zijn met jaarlijks 100.000 euro bruto, of meer. Verbaasd me een gemiddelde van 33.500 absoluut niet. Aangezien we voor de 100.000 nog de 2 en 3 keer modaal hebben zitten... En bekijk het eens van de andere kant. Door de crisis gaan er een hoop bedrijfjes failliet. Of worden in een iets eerder en gunstiger geval opgeheven. Dit heeft wel voordeel op de bedrijven die de crisis wel doorkomen...

Ik vind het ongelooflijk. Alle berekeningen ten spijt. In het hoge noorden is het zwz niet zo. Het schijnt dat hier het gemiddeld inkomen rond 16000 EUR bruto ligt. Dat zal waarschijnlijk komen door het opleidingsniveau

Ja. Dat getal klopt. Per huishouden Als je de link volgt kom je op de pagina van het centraal bureau voor statistiek. Daar hebben ze hetzelfde getal. Ga je dat terug brengen naar een eenpersoonshuishouden, dna kom je op een gemiddeld besteedbaar inkomen van 23000 euro per jaar. Op een andere sectie [link 2] (Inkomen van personen) komen ze uit op een gemiddeld bruto inkomen van 27.000 euro per jaar voor mensen met een inkomen. Dus dat is 2200 bruto

Nee, kan niet kloppen. Ik ken hooguit wat tweeverdieners die dat in de maand aan boodschappen en vakanties kunnen besteden. Besteedbaar inkomen is normaliter gewoon wat je netto overhoudt van je bruto salaris. Alle rekeningen en kosten moeten daar gewoon nog af. Tpch klopt dat nog steeds niet helemaal; het bedrag dat je noemt is ongeveer het BRUTO modale inkomen. Het meerendeel van de mensen verdient rondom dat modale inkomen, met uitschieters naar beneden en naar boven. Wel kunnen absurde uitschieters naar boven het gemiddelde flink verhogen, maar toch geloof ik niet dat we zoveel uitschieters naar boven hebben. Normaliter is het gemiddelde ongeveer twee keer het minimum (en dan klopt de berekening weer wel ongeveer). Zo te zien heeft zich hier ene journalist ergens een beetje verrekend of vergaloppeerd (of hij heeft zijn eigen inkomen maar als gemiddelde genomen ;-) ) Toegevoegd na 3 minuten: Voor twee hoogopgeleide tweeverdieners zonder kinderen is het zelfs een karig bedrag, maar daar is hun leefwijze dan vaak ook naar. Het zijn in de regel niet de beste spaarders.

Het kan misschien waar zijn omdat, ze misschien de miljonairs ook mee rekenen. Misschien hebben we in Nederland nog al veel miljonairs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100