mijn vriend en ik gaan samenwonen hij heb wajong ik ga dan aanvulling krijgen bijstand is het dan gunstig om fiscaal partners te worden of juist niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

je uitkering van Wajong zul je behouden...maar als je vriend ook inkomen heeft.gaat dat van je bijstandsuitkering af. Toegevoegd na 2 minuten: zag net dat hij wajong heeft.......dat behoud hij......maar van jouw bijstand zal iets gekort gaan worden. Ligt aan het bedrag wat dan jullie gezamelijke inkomen wordt Is dat hoger dan minimum inkomen , dan zal dat tot dat bedrag aangepast worden.

U schiet er geen cent mee op. Voor zowel de toeslagenwet (uitgevoerd door het UWV) als de (aanvullende) bijstand geldt het terugbetalen van de algemene heffingskorting van de minst verdienende partner als inkomen en dat wordt dus van het uit te keren bedrag afgetrokken. Fiscaal partnerschap heeft om die reden dus geen enkel financieel voordeel. Overigens heb ik wel eerder gehoord dat de gemeente van u verlangd dat u fiscale partners wordt. Sinds 2011 is dat ingewikkelder: u bent niet langer fiscale partners als u alleen maar samenwoont. Er zijn aanvullende voorwaarden, zoals getrouwd zijn of samen een kind hebben. In bron 1 kunt u controleren of u fiscaal partner zou kunnen zijn, of dat u bijvoorbeeld nog een samenlevingscontract op moet stellen. Ik weet niet of de gemeente u kan verplichten om fiscaal partner te worden (en dus kosten te maken).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100