Hoe is het gekomen dat de Amerikaanse Huizenmarkt zo in elkaar stortte?

In 2009 is het fout gegaan met de Amerikaanse huizenmarkt, dit is ook de oorzaak van de recessie waar wij nu last van hebben.. Maar hoe is dit gekomen? Wat was de oorzaak voor de lage verkoop van de huizen?

Weet jij het antwoord?

/2500

simpel: als je een huis koopt, sluit je meestal een hypotheek af. de hypotheek is aan je huis verbonden. banken wilden toen veel concurreren en gaven hypotheken weg die veel hoger waren dan de waarde van het huis. op zich niet meteen een probleem, de huizenprijs steeg toen en men kon dus later het huis tegen een hogere waarde verkopen: de hypotheken werden ingelost. maar toen ging er iets mis: de huizenprijs steeg zodanig dat burgers zich wel drie keer achter hun oren krabten wanneer ze wilden verhuizen. daarnaast steeg de rente, en werden hypotheken dus duurder. een oude economische waarheid is dat de prijs daalt als de vraag daalt(ervan uitgaande dat de rest gelijkblijft). dat gebeurde dus ook, de huizenprijzen daalden, en mensen konden hun hypotheek niet meer betalen, waardoor banken in financiële problemen raakten, de rente daalde daardoor, en zo kom je eigenlijk in een negatieve spiraal terecht. trouwens, dit probleem kwam rond 2006, 2007 ongeveer: het sloeg pas over op de rest van de financiële wereld in 2009.

Bronnen:
ooit een spreekbeurt over gehouden, zo nu...

Ik heb een iets minder voor de hand liggend antwoord- bemoeienis van de overheid. Zij bepaalden dat het voor mensen met lagere inkomens mogelijk moest zijn een hypotheek af te sluiten. Tegen de zin van banken omdat het risico op deze hypotheken hoger is. Ook moesten voorwaarden versoepele worden waardoor mensen een 2e hypotheek konden afsluiten. Mensen rekenden zich rijker dan ze waren en zouden onder de normale vrije markteconomie die leningen niet afgesloten kunnen hebben...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100