Geemigreerd naar Spanje en betaal hier belasting (ben68). Heb nu relatie met Nederlander en logeer af en toe 2 mnd bij hem. Gevolgen voor AOW?

Ik blijf in Spanje wonen en hij in Ned. Wanneer is er sprake van samenleven?

Weet jij het antwoord?

/2500

U woont op twee verschillende adressen. 1 adres in Nederland en 1 adres in het buitenland. Er kan gedurende de twee maanden dat u samen bent sprake zijn van gezamenlijke huishouding. Als deze perioden van twee maanden vaker per jaar gaan plaatsvinden, kan er sprake zijn van gezamenlijke huishouding gedurende het GEHELE jaar. Bij twijfel of dat zo is, kunt u de SVB verzoeken dit samen met u na te gaan. De SVB stelt dan een onderzoek in. Zolang de perioden van samenwonen beperkt blijven tot een enkele keer per jaar is uw huishouden gescheiden. Maar samenwonen of niet - het is een glijdende schaal: er zijn geen duidelijke richtlijnen en maatstaven. Ouderenorganisaties dringen er al jaren op aan dat er omschreven wordt wanneer sprake is van samenwonen en wanneer niet.

Bronnen:
http://www.svb.nl/int/nl/anw/wonen_iemand_...

De SVB kan erg vervelend doen en het is een onverkwikkelijke affaire als je er in terechtkomt. Vaak wordt aangeraden de SVB van de Nederlandse gemeente waar men is ingeschreven vragen naar hun beleid. Je zal maar gecontroleerd worden als je net drie dagen in Nederland bent en de gezamenlijke kapstok volhangmet twee soorten kleding en twee kussens op bed en die tandenborstels en je net samen thuiskomt met een paar grote boodschappentassen vol!. In een logeerbed op zolder trappen ze ook niet in. Helaas is de huidige regeling niet waterdicht en afhankelijk van het beleid per SVB en dus behoorlijk subjectief kan uitpakken. Het wachten is op betere richtlijnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100