Mag een bewindvoerder al mij vakantie geld houden?

Ik heb wat schulden en daarvoor heb ik me zelf vrijwillig op gegeven omdat ik graag wat hulp wilde en ik weet dat het me eigen schuld is voor het geval iemand me dat weer gaat zeggen... maar heb ik recht op een beetje vakantie geld? Ik heb namelijk kleding nodig mag hij me dit verbieden

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij houdt het geld niet zelf, maar gebruikt het om jouw schulden af te lossen. Als je geen geld hebt kun je niet op vakantie, dus je moet het zonder vakantiegeld stellen. Als je echt kleren nodig hebt - omdat niks meer past of alles stuk is - dan kan je besluiten om leefgeld niet aan luxere zaken uit te geven die je niet echt nodig hebt. Dan is er best mogelijkheid om een nieuwe broek of iets dergelijks te kopen. Die bewindvoerder heb jij niet zomaar, je zult echt moeten leren om verantwoord met geld om te gaan.

Je zou een gesprekje met je bewindvoerder kunnen aanvragen. Dan kan je zeggen: ok, ik heb me toch vrijwillig aangemeld etc., en nu zou ik graag wat kleding willen kopen. Je verhaal / argument wordt nog beter indien je dan aankomt met: ik heb gekeken daar en daar, en dan kost een broek dit en een shirt dat... Dus ik zou graag krijgen... Indien je geen contact opneemt gaat de bewindvoerder het vakantiegeld houden om op die manier sneller uit de schulden te zijn.

Jij hebt slechts recht op huishoudgeld (leefgeld). Dit is een vast afgesproken bedrag waar eten, drinken, reiskosten, verzorging en kleding (etc) bij in zit. Krijg je incidenteel meer geld, dan zijn je schulden weer wat minder, en hoef je ook minder lang onder bewind te staan. Vind je dat je het de laatste tijd goed hebt gedaan, dan zou je kunnen vragen aan je bewindvoerder of je een deel van je vakantiegeld zou kunnen krijgen. Meestal doen ze daar niet zo moeilijk over. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ernst van jouw situatie.

Het hangt er een beetje vanaf in wat voor soort traject je zit. Als je echt een bemiddelingstraject ingaat, of de WSNP (schuldsanering) dan wordt een bedrag vrijgelaten wat je nodig hebt om van te leven, en alles daarboven wordt gebruikt om af te lossen. Vakantiegeld is in principe 'extra', dus wordt gebruikt voor het aflossen. Met name bij het bemiddelingstraject is het vaak niet mogelijk om tussentijds het maandelijkse bedrag dat je aflost, te wijzigen. Dit omdat de schuldhulpverlener afspraken heeft gemaakt met de schuldeisers, en omdat het - anders dan bij WSNP - de bedoeling is dat je het héle bedrag aflost. Zo'n zogeheten "minnelijk traject" kan alleen werken als álle schuldeisers meedoen. En dat betekent dat als één schuldeiser een keer een maand wat minder krijgt, het traject zal mislukken. Dan is alleen WSNP nog een optie: daarbij móeten schuldeisers meewerken. Waarschijnlijk kan je bewindvoerder je dus niet even wat meer leefgeld toekennen. Het vakantiegeld zal meegenomen zijn in de berekening van het aflossingsbedrag, en daar kan niet zomaar van afgeweken worden. Nu weet ik natuurlijk niet in wat voor traject je zit en welke afspraken er zijn gemaakt, dus ik raad je aan om dit voor te leggen aan je schuldhulpverlener, en te vragen wat er mogelijk is. Voor de meeste mensen zal schuldhulpverlening en zeker schuldsanering echter inhouden dat zij voor de duur van dat traject geen of bijna geen kleren kunnen kopen. Je kunt eens vragen bij de sociale dienst van je woongemeente of zij regelingen hebben voor dit soort situaties. In sommige plaatsen bestaat er zoiets als een kledingbank, waar mensen met een minimuminkomen eens in de zoveel tijd een paar kledingstukken mogen uitzoeken. Ook zou ik in jouw situatie laten weten aan zoveel mogelijk vrienden en kennissen dat je een broek nodig hebt: veel mensen bewaren kleding die ze niet meer passen, je weet dus maar nooit wat je kunt vinden op die manier. Ook kun je natuurlijk zoeken naar zo goedkoop mogelijke kleding (kringloop, markt, uitverkoop) maar ik begrijp uit je reacties dat ook dat lastig is. Nog een tip: je hebt 50 euro boodschappengeld voor 2 man, zeg je. Dat is inderdaad niet veel, maar probeer elke maand iets opzij te zetten, al is het maar 2 of 3 euro. Voor een euro of 8 kun je bij de kringloop soms goed slagen (beetje afhankelijk van hoe gangbaar je maat is natuurlijk) en als je elke maand 2 euro apart weet te zetten, heb je na vier maanden toch dat bedrag bij elkaar.

Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend? Het vakantiegeld wordt maandelijks bij de berekening van het vrij te laten bedrag gereserveerd. Dit gereserveerde vakantiegeld wordt in mei of juni betaald aan de schuldenaar. Het uitgekeerde bedrag is ter hoogte van 95% (indien u een uitkering ontvangt) of 100% (als u meer dan 18 uur per week werkt) van de toepasselijke bijstandsnorm. In uitzonderingsgevallen kan de bewindvoerder het vakantiegeld maandelijks uitkeren. Aanvullende informatie over het vakantiegeld kunt u terugvinden in het Vtlb-rapport op onze website. Toegevoegd na 2 minuten: Kortom binnen het VTLB wordt vakantiegeld gereserveerd. Ik vermoed wel dat dit alleen zo kan zijn al je dus ook budgetbeheer heb (dus niet zelf je rekeningen etc betaald en het inkomen bij hun binnen komt) Ze reserven dus elke maand een klein beetje uit dat VTLB als vakantiegeld en keren dat dus aan jou uit. Vergeet niet dat er altijd specifieke situaties zijn waarin uitzonderingen kunnen gelden, maar in principe zou je dus gewoon vakantiegeld moeten krijgen.

Bronnen:
http://www.wsnp.rvr.org/faq.cfm?cat_seq=65...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100