Is nachtstroom echt duurder dan dagstroom geworden?

Ik heb een aanbieding voor de energieveiling gekregen van VEH. Hieruit blijkt dat nachtstroom ietsje goedkoper is. Toch hoor om mij heen ik telkens opmerkingen dat nachtstroom niet meer rendabel is en zelfs duurder dan nachtstroom. Hoe zit dat nu echt?

(Het betreft en aanbieding van de Nederlandse Energie Maatschappij.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Nachtstroom is goedkoper dan het reguliere tarief, maar overdag duurder. Als de marge tussen nacht- en gewoon tarief klein is, zal er overdag niet veel stroom gebruikt kunnen worden omdat het voordeel van nachtstroom snel ongedaan gemaakt wordt.

de nachtstroom is altijd goedkoper dan de dagstroom, anders zou je hem niet nodig hebben

Vroeger had men overdag weinig energievretende apparaten aan maar nu met al die computers, tv overdag en alle apparaten is het dus heel ongunstig om overdag met een duurder dagstroom veel stroom te verbruiken. Duurder uit met nachtstroom? Duizenden mensen die gebruikmaken van een dubbele elektriciteitsmeter zijn onnodig duur uit. Zij verbruiken te veel stroom in de dure ’piekperiode’ wanneer het dagtarief geldt en kunnen daarom beter een enkele meter nemen. Dat blijkt uit een berekening van de consumentenclub UnitedConsumers. Mensen met een dubbele meter betalen ’s nachts en in de weekeinden een daltarief en overdag een piektarief. Dat piektarief ligt hoger dan het ’ normale tarief’ dat mensen met een enkele meter betalen. ,,Veel mensen hebben daar geen benul van’’, meent Paul van Selms van UnitedConsumers. ,,Huishoudens die denken dat een dubbele meter vanzelf voordeel oplevert, komen bedrogen uit.’’ Uit de berekening van Van Selms blijkt dat mensen gemiddeld pas een voordeel uit de dubbele meter halen als ze minstens 50 procent van hun stroom tijdens de daluren verbruiken. ,,Dat is nogal wat. Het gros van de mensen haalt dat niet en is daardoor soms wel 100 euro per jaar te duur uit. Want niet al het elektriciteitsverbruik laat zich sturen. De wasmachine kun je nog wel in de daluren aanzetten, maar de koelkast blijft uiteraard ook gewoon dag en nacht aan.’’ Daar komt bij dat veel consumenten niet eens weten wanneer het daltarief ingaat. Die tijden verschillen per netgebied. Een zegsman van Eneco meent dat de berekening van UnitedConsumers ’wel aardig klopt’. Klanten van Essent hoeven zich géén zorgen te maken, zegt een woordvoerder. Zij zijn nooit onnodig duur uit. ,,Ook al heb je een dubbele meter, als je het omslagpunt niet haalt rekenen we gewoon het enkel tarief.’ Essent hanteert de begrippen 'normaal/laagtarief' in heel Nederland m.u.v. Noord-Brabant en Limburg waar het piek/daltarief geldig is. Behalve verschillende tarieven heeft een week in Noord-Brabant en Limburg tien uur meer in het daltarief, omdat de daluren er al om 21.00 uur ingaan, terwijl de rest van het Essentgebied pas om 23.00 uur laagtarief betaalt. http://www.energiewereld.nl/nieuws/duurder-uit-met-nachtstroom.aspx

Het gebruik van nachtstroom is afhankelijk van het verbruik in de daluren. Bij een normaal verbruik is nachtstroom duurder vanwege de hogere lasten voor het vastrecht (dubbele meter), draait men 's nachts de was en heeft men een boiler op elektra die men 's nachts laat opwarmen is het goedkoper.

Nachtstroom (dal) is goedkoper en dagstroom (piek) is duurder dan het dooreentarief. Het ligt er maar aan of je er in slaagt om (veel) meer dal- dan piekstroom te gebruiken (in plaats van andersom). Dus "veelvreters" als electrische boiler, vaatwasser, wasmachine, wasdroger gedurende de daluren gebruiken, dus laat in de avond, 's nachts of in het weekeinde. Toegevoegd na 1 minuut: Mijn dalurenverbruik is in Kwh 165 % van het piekuurverbruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100