Hoe kun je als gezin geld besparen als 1 van de ouders de baan kwijt is?

Momenteel komt er dus te weinig geld binnen om rond te komen. Waar kun je op besparen, hoe kun je zorgen dat je toch genoeg geld hebt?

Mijn moeder heeft geen werk meer, vader wel. Ze is al bezig met UWV, maar het duurt even voordat dat rond is.
Ik woon nog thuis en wil graag weten hoe ik mijn ouders kan steunen. Zelf probeer ik al zo weinug mogelijk te verbruiken, zodat ze minder kosten hebben.

Toegevoegd na 11 uur:
Iedereen heel erg bedankt voor de antwoorden tot nu toe! Ik heb ze allemaal opgeschreven en ga het met mijn ouders bespreken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat goed zeg dat jij nadenkt over de veranderende situatie waar jullie als gezin nu in terecht zijn gekomen. Er zijn al heel veel nuttige antwoorden gegeven met praktische tips zag ik. Daar heb ik niet heel erg veel aan toe te voegen. Belangrijk in ieder geval is om alle inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Sommigen zijn terug te halen via bank afschriften, daarnaast is het raadzaam om een kasboek bij te houden van wat er dagelijks contant uitgegeven wordt. Er ontstaat dan al heel snel een beeld van het dagelijks uitgavenpatroon is. Daarin kunnen jullie als gezin ontdekken op welke dingen bespaard zou kunnen worden. Vaak hebben gezinnen meer abonnementen dan dat er echt nodig zijn, tijdschriften, magazines, loterij etc Door deze op te zeggen ontstaat er meer financiele ruimte. Natuurlijk zijn dit persoonlijke keuzes, hoe meer ruimte financieel er is hoe makkelijker deze keuzes te maken zijn. Met minder financiële ruimte moeten er andere keuzes gemaakt worden. Met boodschappen doen kunnen al de allereerste besparingen gedaan worden, maak er met zijn allen een sport van om te zoeken naar het goedkoopste lekkere koekje, je zult zien dat er heel veel goedkope producten te vinden zijn. We zijn als mens gewoontedieren en dat is vooral in Supermarkten te zien. We kopen wat we gewend zijn en zien niet meer wat het kost, vaak is er voor hetzelfde product wel een vergelijkbaar goedkoper product te vinden. Producten op het gebied van persoonlijke verzorging, shampoo, douchecreme, tandpasta etc zijn stukken goedkoper wanneer ze bij een zaak als de Action of Zeeman gekocht worden in plaats van bij de drogisterij. Groente, fruit en vis zijn op de markt goedkoop te vinden. Ga op zoek naar low budget recepten en je zult merken dat er heel veel te vinden is waarbij je zowel lekker kunt eten als weinig geld kwijt bent. Het helpt ook om voor de dagelijkse maaltijd een vast bedrag in gedachten te houden. Op de website van het Nibud zijn heel veel praktische tips en adviezen te vinden om inzicht te krijgen in de financiële huishouding. Wanneer er schulden zijn dan is de website www.zelfjeschuldenregelen.nl een aanrader. Afhankelijk van jullie woonsituatie kan het zijn dat jullie als gezin in aanmerking komen voor toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag. Meer informatie hierover is te vinden op www.toeslagen.nl Sterkte ermee!

Bronnen:
http://www.duale.nl/financien.html
http://www.nibud.nl
http://www.toeslagen.nl
http://www.zelfjeschuldenregelen.nl

om deze vraag te beantwoorden zal je eerst inzicht moeten krijgen inzake de uitgaven. het is raadzaam om een overzicht te maken van de uitgaven over een periode. daarna kan je per uitgave post bekijken of er een besparing mogelijk is. op huur of hypotheek is dit meestal niet. op energiekosten kan wellicht worden bezuinigd maar dat effect zie je pas later terug. daarna komen de uitgave voor eten, kleding, uitgaan, diversen etc. iedereen zal voor zichzelf moeten bekijken waarop het beste bezuinigd kan worden. het allerbelangrijkste is het krijgen van inzicht zodat je weet waarover je praat.

maak een lijstje met wat je die week nodig hebt dus bepaal per dag wat je gaat eten en houd je daar aan (als gezin) voor overige producten gebruik je het halverings principe. dus de helft van de shampoo ,een halve vaatwastablet.dat scheelt heeeel veel ! weet ik uit ervaring.haal vlees bij een kilo slager en de producten van eurochopper van de ah zijn goedkoper en beter dan die van de aldi of lidl! veel succes! tis nie leuk maar het word algauw een sport!

- verzekeringen (er zijn er ons veel te veel aangesmeerd die geen enkel nut hebben) - kranten/tijdschriften (opzegtermijn) - sportclub - energie besparen (een keertje minder, of korter douchen, kleding luchten en nog een dag dragen) - supermarkt (minder vlees, geen A-merken, minder extraatjes) - kleding (minder vaak shoppen, goedkopere merken) - uitgaan - mobiele telefoon - bromfiets/auto (benzinekosten)

Er zijn al veel goede dingen genoemd, wat vaste lasten betreft. Wat bij mij heel goed werkt is een vast bedrag per week pinnen en je daaraan houden. Wanneer je minder uitgeeft aan de boodschappen scheelt dit ZOVEEL geld! Tel al die extra dingen maar eens bij elkaar op! Wanneer je een vast budget hiervoor kiest, dan ga je vanzelf zoeken naar goedkopere mogelijkheden om je boodschappen te doen, want als het op is, heb je niets meer.. Het is wel de kunst om je hier dan ook aan te houden. Dus niet even een tientje bij pinnen, want wat maakt een tientje uit op de grote hoop? Maar tien tientjes is honderd euro en dat is opeens wel een hoop geld! Tweedehands kleding kan ook prachtig zijn.

Bespaar op water bijv douche 5 min i.p.v. 10 min (als je dat al niet deed) douche niet elke dag, gebruik ook is de wasbak. Koop geen merkkleding, maar kleding die daarop lijkt, uiteraad niet van de chinese neppe troep, das gewoon weer zielig. geen tv's op standbij, niet overbodig licht aan laten staan. deuren dicht doen (ofwel goed isoleren). eten is in principe al zo goedkoop vanwege die supermarkt oorlogen, maar daar zou je ook in kunnen besparen. gebruik ook gewoon veel dingen die gratis zijn. met de fiets i.p.v. de auto als dat kan. het simpelste koop alleen wat matters: dus voedsel, energie,water en kleding. DUS NIET in een nieuwe plasma tv of dvd speler etc.... (dit is niet persoonlijk naar jouw gericht hoor! ;) ) Toegevoegd na 1 dag: Edit: Toevallig is het voor mij net voorgekomen :) Als je een twitteraccount hebt, zijn er vaak genoeg ook restaurantjes, cafeetjes en andere kleine winkeltjes die ook twitter. Vaak zijn dit eenmanszaken en gebruiken zij twitter (is gratis) om actie te promoten. Zo zie ik vaak genoeg een retweet actie langskomen waar je bijvoorbeeld een gratis menu (ja echt gratis!) of kleding of zelfs een laptop enz. Het mooie is je moet alleen maar retweeten. je krijgt geen spam ofzo en zeker bij kleinere restaurants/winkels (minder followers = meer kans) kan het voorkomen. Zo heb ik afgelopen week een gratis tas chinees voor 3 personen dat meer dan genoeg was voor 5. helemaal gratis niks bijbetalen! (ze zullen wel proberen iets extra erbij verkopen, gewoon negeren :P)

Je kan heel veel goede en leuke spullen bij de kringloopwinkel kopen; meubels, kleding, schoeisel, boeken, keukenspullen, huishoudelijke voorwerpen, tv's. Schrijfwaren en schoonmaakspullen bij de Wibra. Ondergoed, sokken, handdoeken bij de Wibra of de Zeeman. Let op de reclames bij de supermarkten en neem daar ook de onbekende merken (staan vaak op de onderste schappen). Het is leuk om op jacht te gaan naar goedkopere spullen dan je eerst gewend was.

Ik heb zelf in zo'n soort situatie gezeten. Alleen ik was de kostwinner en kwam zonder baan te zitten. Mijn vrouw werkte niet. En drie kinderen van toen 7 en 5 thuis. Wat je vader moet weten is het volgende: Ga na wat voor rekeningen er zijn en wanneer ze betaald moeten worden. Sommige rekeningen kun je wel een paar weken uitstellen. Maar kijk wel dat je dan niet opnieuw in de problemen komt. Het gas/licht verhaal. De maandelijkse betaling kun je elke maand met maximaal 5% naar beneden bijstellen. Dat scheelt ook al een hoop. Als je dan ook nog gaat bezuinigen hierop voorkom je dat je op de jaarafrekening moet bijbetalen. Ga verder na wat je aan verzekeringen betaald en wat je echt nodig hebt. Verzekeringen die je meer als luxe hebt kun je makkelijk schrappen. Ook de zorgverzekering kan je nu nog tot de 1e februari bijstellen. Dus even onnodige bijverzekeringen schrappen. Verder kun je een auto (of 2e auto) tijdelijk laten schorsen. Dit moet met minimaal 3 maanden. Dan mag je niet rijden met die auto. Maar je betaald dan ook geen verzekering en wegenbelasting. En natuurlijk geen benzine. En verder natuurlijk kijken wat je aan gewone uitgaven kan besparen. Boodschappen. Kleding en andere zaken. Dat zal allemaal op een laag pitje moeten. Ik heb het toen gered. Ik weet zeker dat jullie dat ook kunnen. Je moet even de balans opmaken wat je aan rekeningen hebt en wat je aan inkomsten hebt hebt. En dan kijken waar je kunt verminderen of schrappen om toch nog goed uit te komen.

Tsja, ik vind dit een moeilijke vraag, want wij komen al 20 jaar rond van één inkomen, en veel van mijn vriendinnen eveneens, varierend van minimum tot modaal. Zonder problemen. Kwestie van de tering naar de nering zetten . Ik kan jullie huishoudboekje natuurlijk niet inkijken, maar wat ervaring in het circuit leert mij dat daar bij de meeste gezinnen nog tientallen zoniet honderdeneuro's op af te dingen is vaak zelfs op máándbasis ! Tweede auto's, dure abonnementen, kant-en-klaarproducten op de eettafel (voorgeschilde aardappels, voorgesneden groente enz), overbodige luxe-artikelen, dure cosmeticamerken, dure mobiele abonnementen ; het geld ligt letterlijk op straat. De eerste stap is het wegdoen van de tweede auto, stoppen met roken (als dat het geval is), en het stopzetten van dure (telefoon)abonnementen. De tweede stap is kijken wat er aan boodschappen wordt uitgegeven. Vooral lekkere hapjes, frisdrank, snoep, vlees en kant-en-klaarproducten hakken er in. Ook het niet meer kopen van A-merken scheelt aanzienlijk, vooral als je overstapt op budget-merken. Regelmatige uitgaven aan kapper of schoonheidsspecialist zijn ook eenvoudig te beperken en bij veel mensen moet ook het vrijetijds-budget onder de loep. Ik neem echter aan dat jullie niet zijn gezakt tot beneden bijstandsniveau vanwege schulden, dus dat het niet helemaal op zijn meest drastisch hoeft. Juist als er GEEN schulden zijn kun je SOMS stap 1 overslaan, en toch genoeg winst maken / besparen met stap 2. Dat betekent soms ook : andere supermarkt, zelf gaan koken (inclusief schoonmaken en snijden) en wat kleine aanpassingen in het dagelijks voedsel. Wat jij PERSOONLIJK kunt doen is niet zeuren als niet je favoriete merk vreterij of broodbeleg in huis is, niet zeuren om extra geld en dure kado's, niet zeuren als je op de fiets ergens heen moet en tevreden zijn met zeep, shampoos en dergelijke van Euroshopper bijvoorbeeld. Daar doe je jezelf voor later in je leven ook meteen een groot plezier mee trouwens ; tevredenheid met weinig is ZEER lucratief, financieel gezien. Ook korter en minder vaak douchen, niet al je kleren na één keer in de was gooien en overal lampen achter je uit en deuren achter je dicht schelen, zeker op lange termijn, een slok op een borrel. Genoeg hebben is - met een intact en volledig inkomen - vaak voor een heel groot deel een keuze.

Veel met de fiets gaan in plaats van met de auto. En zelfs als je autorijdt kun je geld besparen, maar dit gaat niet zo snel. Dan heb ik het over het zogenaamde 'zuinig rijden'. Vroeg uit laten rollen als het stoplicht op rood staat bijvoorbeeld. Verder kun je overbodige dingen verkopen. Je ouders kunnen ook gaan kijken naar de betalingen die iedere maand terugkomen en of ze daar wat aan kunnen veranderen. Abonnementen, als ze die hebben, opzeggen ofzo (nieuws kun je immers overal volgen). Maar ik neem aan dat ze dat wel gedaan hebben.

Ik weet niet of jullie huisdieren hebben maar als dit zo is kun je bezuinigen op het eten. Niet door het goedkoopste supermarktvoer te geven, daar worden ze alleen maar ziek van. Wij hebben een middelgrote hond en halen bij een groothandel in dierenvoer eens in de zoveel tijd 15-kilozakken brokken waar een beetje schade aan is of waar een minimale hoeveelheid uit is. Deze zakken gaan weg voor de helft van de prijs. Hij heeft ook regelmatig blikvoer (restantpartijen) die voor een prikkie weg gaan. Het is 1 x een grote uitgave maar we kunnen dan weer weken vooruit.

Er zijn heel wat manieren om tijdelijk geld uit te sparen doch de vraag is hoe lang jullie daar tevreden mee gaan zijn. Voorbeelden: TV en internet afsluiten. Slechts 1 gsm voor het hele gezin. Wagen verkopen en openbaar vervoer of fiets gebruiken. Goederen of kleding die je reeds enige tijd niet gebruikt verkopen via ebay of andere kanalen. Minder snoepen (?) Enfin, er zijn zoveel meer zaken waarop je kan besparen doch wat belet jou als 22-jarige om zelf voor extra inkomen te zorgen tot jouw moeder weer inkomsten heeft? Je kan dan nog besparen op bepaalde posten en tegelijk een beetje sparen voor een volgend noodgeval? Vooral rustig blijven want dan denk en handel je ook oplossingsgerichter. Moest ik onverwacht op een Eureka-idee komen dan laat ik het jou onmiddellijk weten. Succes ermee!

Minder voor nieuw gaan, meer voor tweedehands (marktplaats, familie, vrienden) want als je een nieuwe tv koopt, ben je al gauw een paar honderd euro kwijt.

Als het huis waarin jullie wonen een (echte) schoorsteen heeft een houtkachel kopen en hout sprokkelen (sloophout / afvalhout), bespaart enorm veel op de energie kosten.

Mooi dat jij mee wilt denken! Echt fijn. En er zijn al bergen goede tips gegeven. Zelf heb ik vele jaren onder bijstandsniveau geleefd en wat dan de verleiding is, is om je ogen te sluiten voor je werkelijke inkomen en toch meer uit te geven dan binnen komt. Maar het állerbelangrijkste is juist om een jaaroverzicht vooruit te maken, zodat je weet wat er komen gaat. En een maandoverzicht, zodat je weet wat de komende maand nodig is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en kan je in de komende maanden alvast wat geld opzij leggen om jaarlijkse kosten te betalen. Inzicht in de inkomsten en uitgaven is absoluut noodzakelijk om uit de schulden te blijven!!! Daarbij nooit in de verleiding komen om iets op afbetaling te kopen. Dat verhoogt je maandelijkse kosten voor lange tijd en het gaat je uiteindelijk opbreken. Want al die kleine afbetalingen per maand lopen op en geven je geen enkele ruimte meer om met het geld te schuiven/spelen. Als je het zat bent, dat weinige geld en persé iets kopen moet uit frustratie, doe het dan in 1 betaling en nooit op afbetaling. Wanneer je zo'n overzicht hebt zie je ook meteen waar je zwakke plekken zitten, zoals een auto die (te-)veel kost, terwijl je die misschien niet eens écht nodig hebt? Of dure merkkleding, of roken of..... etc. Dan kan je daar ook direct iets aan doen en is het ook zichtbaar door zo'n overzicht wat het je oplevert. En vergeet niet na te kijken waar je recht op hebt aan financiele tegemoetkomingen. Zie het inderdaad als een sport. Dan heb je iedere maand een feestje als het weer gelukt is om goed rond te komen :-)) Succes!

Elke lamp die s avonds lang brand vervangen door een spaarlamp als deze in een bol of ander armatuur zit.Goedkopere waspoeder nemen in plaats van die dure merken een huismerk nemen(scheelt 50% en net zo goed).En dat geld voor meer producten.Inplaats van naar AH naar de Aldi of Lidl gaan waar je voor weinig geld een grote hoeveelheid boodschappen kunt kopen.

Ontzettend al leuk die tips, wat ik ook doe: soms is de Euroshopper goedkoper dan de aldi en lidl, meestal ook geschikt voor vegetariërs, minder of niet uiteten; kijk of je goedkoop kan eten bij allerlei goede doelen, wat heel gezellig is, seizoensgroenten kopen, goed leren koken is ook heel belangrijk: denk eens aan elke keer dat je verbrand eten weg moet gooien, oude boeken en cd's verkopen op marktplaats, alternatieve platenzaken willen nog wel eens tweehandse cd's inkopen(ik weet nog een adresje mail me maar ,of de slegte, naar de kappers school die knippen veel beter en de juffrouw controleert je geknipte haar, dan de dure kappers, en voor de kinderen is een bijbaantje heel belangrijk, vooral is het belangrijk tevreden te zijn, met de spullen die je hebt. Kleding ruilen met je vrienden, zuinig met energie omgaan, veel dingen zelfmaken, enz.

hier een paar tips: -leg het uit aan je kinderen zodat ze het begrijpen als er veranderingen ontstaan in de leefstijl. -bespaar in kleine dingen zoals geen 2 kauwgompjes maar 1 per keer, neem geen 2 snoepjes maar 1. -als je eten kookt, en over hebt gooi het dan niet weg, maar vries het in, of eet het de volgende dag op. -als je kinderen zakgeld krijgen, leg ze dan uit dat het minder word of stopt. en waarom -als je iets koopt, zorg dan dat je eerst goed nadenkt of je het wel echt nodig hebt, dus niet; dat boek had ik echt nodig. -gebruik je theezakjes 2x, hang ze in de tussentijd even op aan de kraan. -heb je nog oude dingen dingen op zolder liggen die nog bruikbaar zijn? je kan ze verkopen, het is niet besparen, maar het helpt wel! -als er iemand jarig is kan je diegene ook een (zelfgemaakt) kado geven in plaats van geld, een kado dat minder kost dan dat het kost als je geld zou moeten geven. hopelijk heb je er wat aan.

Ik probeer ook veel geld te besparen dus hopelijk kan ik je een beetje helpen. BANK: Zet je geld spaargeld bij de ASN bank, dit kost maar 1 euro per maand en je krijgt 2,7% rente. Vrij opneembaar. KAPPER & TANDARTS Ga 1x in de 7 maanden ipv 1x in de 6 maanden naar de tandarts. Stel de kapper ook telkens 1 week uit. Dit bespaart per jaar ook heel veel. TELEFOON Bellen is duur, maar voor 40 euro per jaar kan je met 2 mobieltjes 275min/sms krijgen per maand. Koop een kaartje bij blyk.nl en 1 bij citytel.nl Stuur alle gratis smsjes van blyk elke maand door naar citytel en je krijgt bij citytel gratis tegoed! Raadpleeg de websites voor meer info. BOODSCHAPPEN Boodschappen worden steeds duurder. Ga naar de jumbo en koop overal het onbekende merk van. Let wel op! Soms is het onbekende merk duurder dan het huismerk! VERVOER Doe de auto/brommer weg en ga met de fiets en de trein! Stukken goedkoper en beter voor het milieu. NS heeft veel aantrekkelijke abonnementen waarmee je veel geld kan besparen. http://www.ns.nl/reizigers/campagnes/nieuwe-abonnementen GEBRUIK 1/2 PORTIE Gebruik 1/2 portie van alles. Gebruik de helft tandpasta, de helft shampoo, de helf afwasmiddel, de helft boter, de helft schoonmaakmiddel enz enz. ZORGVERZEKERING Neem de tijd om een goeie zorgverzekering te kiezen. Neem ook niet het goedkoopste pakket, maar neem de tijd om alles tot in de puntjes uit te zoeken welk pakket het beste bij je past. Betaal je zorgverzekering per jaar! Dan krijg je 3% korting. VERKOPEN Ga je zolder op en verkoop alle oude troep op marktplaats.nl dat je niet meer nodig hebt. SOLLICITEREN Ga overal waar je kan solliciteren. Mensen zeggen: er is geen werk meer in deze tijd. ER IS ALTIJD WERK!! Maar mensen moeten misschien eens blij zijn met iets wat minder luxe is dan een kantoorbaan. In de supermarkt/kranten lopen/plantsoenendienst is altijd werk!! Steek je handen uit je mouwen, laat je beste wil zien, en je komt zo aan het werk.

Hartstikke goed van je dat je meedenkt met je ouders. Maar wat ik mis, is of je ouders echt te weinig geld binnenkrijgen. Het UWV is echt vrij snel geregeld. Dus op de korte termijn veranderd er niet veel aan de inkomsten. De eerste stap lijkt me dan ook om als gezin inzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven. Dat je ouders dat niet met je willen delen is aan de ene kant logisch, want dat moeten ze zelf kunnen en is prive. Maar breng het als een leer moment voor jou. Ze willen jou neem ik aan zo opvoeden dat je voor jezelf kunt zorgen en goed met geld om kunt gaan? Meedenken en meehelpen in deze situatie is dan ook deel van je opvoeding, waar jij ze later dankbaar voor zult zijn. Wanneer je inkomsten en uitgaven weet, weet je ook of, en zo ja, hoeveel je tekort komt. Maak een onderscheid tussen vaste lasten en variabele lasten. Trek de vaste lasten af van de inkomsten. Wat er over is verdeel je over de verschillende variabele kosten. En een deel daarvan spaar je. Spaar je?! Ja, sparen. Want, juist als er minder geld binnenkomt ben je minder flexibel met geld. Dus als er ineens een hoge rekening binnenkomt die je niet had verwacht (autoreparatie, belastingaanslag, enz) kun je die niet betalen en heb je een probleem. Het is dus dubbel zo belangrijk om elke maand toch een klein bedrag apart te zetten voor onverwachte kosten. Al is het maar 10 euro. Tips om geld te besparen heb je er al een groot aantal van gehad. Maar denk hier ook nog eens over na: - Wacht voor grote aankopen minimaal 1 dag. Vaak merk je dan dat je iets niet meer nodig hebt. - Probeer eerst iets tweedehands te krijgen ipv nieuw. - Is de verwachting dat deze situatie permanent is? Dan is het goed mogelijk dat je ouders naar een nieuw huis moeten kijken. - Je zei dat je zelf meer wilt afdragen maar je ouders dat niet willen. Bij het Nibud kun je duidelijke informatie vinden over hoeveel geld jij kost. Je wilt namelijk ook niet dat je ouders van je afhankelijk zijn straks en jij daardoor niet uit huis kan gaan omdat zij dan niet meer rondkomen. - Wil je toch zelf meer bijschieten dan je ouders graag willen? Haal dan wat vaker de boodschappen. Dat valt minder op dan een bedrag storten maar helpt wel. Personal finance sites (in het Engels):

Bronnen:
http://www.getrichslowly.org/blog/
http://www.manvsdebt.com/
http://www.thesimpledollar.com/

* minder lang douchen * hutspotten eten (probeer gevarieerd te eten) * zelf een financiele bijdrage geven

Kijk eens op sites als crisismoe of vrekkenpagina. Staan boordevol tips en weetjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100