Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Om de vraag te kunnen beantwoorden leg ik eerst uit wat "eigen vermogen" betekent. Om het begrijpbaar te houden maak ik een vergelijk met een "spaarpot".

Het eigen vermogen van een bedrijf bestaat uit het geld dat aandeelhouders voor de aandelen hebben betaald met daarbij opgeteld alle ingehouden (dus niet aan aandeelhouders uitgekeerde) bedrijfswinsten plus de reserves. Je kunt het zien als de spaarpot van het bedrijf.

Een deel van deze spaarpot mag volgens de wet echter niet worden uitgegeven aan het kopen van
eigen aandelen of het doen van uitkeringen aan aandeelhouders in de vorm van dividenden. Kortom, een deel van de spaarpot mag niet worden uitgegeven, moet gereserveerd blijven en is dus "gebonden" aan regels. Dat deel van de spaarpot heet het gebonden eigen vermogen. Meer technisch gezegd bestaat het gebonden eigen vermogen o.a. uit het ongerealiseerde deel van de herwaarderingsreserve, de overige wettelijke reserves en de statutaire reserves.

Zie onder andere:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eigen_vermogen
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=gebonden%20eigen%20vermogen&source=web&cd=2&ved=0CCsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.economiehulp.nl%2Fcomponent%2Fdocman%2Fdoc_download%2F454-samenvatting-jaarverslaggeving-epe-a-koetzier-tweede-drukpdf&ei=I5_PTobwMsKEOva8jYcP&usg=AFQjCNGE3QT9EH4mKTjfJbW_Yk0rEhgEAw&sig2=yqREzRuiwtl_4MvN3Heu5g
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding