Wordt economische groei altijd berekend inclusief of exclusief inflatie?

Als er prognoses worden gegeven van zowel een economische groei van bijvoorbeeld 3% en een inflatie van 3%, betekent dat dan feitelijk economische stilstand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Economische groei wordt berekend inclusief inflatie, want het wordt weergegeven in de valuta van het land. Dit is de nominale groei, die standaard is in de verslaggeving. 3% groei bij 3% inflatie betekent dus inderdaad stilstand. Soms wordt de economische groei echter specifiek gecorrigeerd voor inflatie. Dan spreekt men van reële groei. Een nominale groei van 3% bij 2% inflatie levert dan een reele groei op van 1%. Dit wordt dan specifiek genoemd. Toegevoegd na 1 minuut: Edit: en ja, dit is precies omgekeerd aan wat het wikicitaat hierboven zegt. Hier blijkt de feilbaarheid van wiki ;)

Bronnen:
Economische opleiding

Economische groei wordt meestal gemeten over een heel land. Dit is wel gecorrigeerd voor inflatie, zodat er sprake is van reële groei. Als het niet gecorrigeerd is voor inflatie is er sprake van nominale groei. Ook hoeft dit niet te betekenen dat de koopkracht van de bevolking toeneemt omdat de bevolking kan toenemen of afnemen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_groei

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100