Hoe zit het nou met dat spaarloon?

FNV heeft opgeroepen €613 opzij te zetten, maar hoeveel is dan het uiteindelijke voordeel? Ik weet dat het spaarloon vrij komt, maar over 613 kan toch niet veel verdiend worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nu kun je nog even snel € 613 op een spaarloonrekening zetten - tenminste, als jouw werkgever daaraan meewerkt. Die € 613 komt uit je BRUTOloon. Je betaalt er dus geen belasting over. Op 1 januari komt dat geld vrij. Ook dan hoef je er geen belasting over te betalen. Jouw voordeel is dus: als je niets doet krijg je die € 613 natuurlijk ook wel, maar dan wordt er belasting van afgetrokken - bijvoorbeeld 42% (hangt af van jouw salaris). Als je nog snel een spaarloonrekening opent, krijg je die € 613 ook, maar dan wordt er *geen* belasting van afgetrokken. In bovenstaand voorbeeld is jouw voordeel dus 42% van € 613. Dat is dus € 257,46. Dat is toch even makkelijk verdiend!

Spaarloon gaat van je bruto loon af, maar krijg je, bij het vervallen van de regeling, netto in het handje. Als je die 613 euro nu spaart van je salaris, ontvang je maar iets van 400 euro minder loon. Terwijl je straks na het eindigen van de regeling, in januari, wel 613 euro krijgt. En dat is best snel verdiend als je het nu kunt missen. Hieronder de link naar het geluidsfragmentje van het NIBUD vandaag op Radio 1.

Bronnen:
http://nos.nl/audio/302835-goed-idee-om-no...
http://nos.nl/audio/302835-goed-idee-om-no...

Toch best wel veel. Dat loon wordt opzij gezet voordat de belasting geheven wordt. Dat betekent dat je afhankelijk van de belastingschijf waarin het valt er 33%, 41,95%, 42% of 52% op verdiend wordt. Dus in het laagste tarief is het voordeel al ruim 200 euro. Dat is niet onaardig. Normaal moet je 4 jaar wachten voordat je erbij kon. Gedurende die tijd kwam er rente bovenop. Omdat de regeling opgeheven wordt kan je er eerder bij. Het belastingvoordeel blijft wel gehandhaafd.

Spaarloon sprookje AMSTERDAM - Sinterklaas is vroeg in het land. Op 1 januari 2012 kunt u de belastingvrije spaarloonbuit binnenhalen. Als die tenminste door uw werkgever op een fiscaalvrije spaarloonbankrekening werd geparkeerd. Ging uw spaarlooninhouding naar een levensverzekeraar, bijvoorbeeld voor dat dubbele belastingvoordeel bij een lijfrentepolis, dan heeft u tot nu toe pech. Want de groep verzekerde spaarloon spaarders moet anders te werk gaan. Het is een slimme zet van onze landsbestuurders om de spaarloonpot nú vrij te laten vallen. Van een kale kip…etc. Maar door u de vrije beschikking te geven over een flink aantal miljarden euro’s uit die pot, kunnen de doorgaans minder bedeelden de bezuinigingen en tariefsverhogingen nu ook nog een tijdje langer betalen. ...

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/p...

Als je niet meedeed aan het spaarloon kun je dit jaar nog € 613 van je brutoloon via de werkgever op een spaarloonrekening laten zetten. Begin januari 2012 krijg je dat bedrag in handen dus bruto=netto.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100