Kan je je laten onterven?

Wanneer de ouder schulden heeft, kan je je als kind dan laten onterven om die schulden niet te moeten aflossen wanneer die ouder sterft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt je ouders natuurlijk vragen je te laten onterven, maar dat wordt lastig als ze al overleden zijn. In dat geval kan je de erfenis verwerpen, je krijgt dan noch de schulden, noch de baten.

Ja dat kan want dan verwerp je de erfenis. Je hoeft dan geen schulden als deze er nog zijn te betalen,maar je erft dan ook niets,zelfs geen theelepeltje.

Als kind kun je nooit onterft worden. Je het altijd recht op je kindsdeel. Wanneer er in dit geval de schuld groter is dan het vermogen kan je altijd nog overwegen om beneficiar te aanvaarden. Dit betekent dat je alleen accoord gaat met de erfenis wanneer er een positief saldo is. De baten zijn hoger dan de lasten. Wanneer je dus twijfels of het saldo positief is dan zal ik dit zeker overwegen.

Ja zeker kan dat. Je kunt even kijken op de volgende site: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/is-het-mogelijk-om-mijn-echtgenoot-en-kinderen-te-onterven.html Hier staat o.a.:Ouders kunnen verklaren dat hun kinderen niets van hun vermogen erven, maar het zijn uiteindelijk de kinderen die bepalen of dat ook gebeurt. Zij bepalen zelf of ze een beroep op de legitieme portie doen of niet. Veel succes ermee!

Je kunt je bij leven van ouders niet "laten onterven". Wel kun je na overlijden van de (laatstlevende) ouder als erflater de nalatenschap beneficiair of wel onder voorrecht van boedelbeschrijving aanvaarden. D.w.z. alleen aanvaarden als er een positief saldo is. D.w.z. de bezittingen zijn groter dan de schulden. Er schuilt daarbij een addertje onder het gras: Zodra je je bemoeit met de organisatie van de begrafenis dan heb je de nalatenschap aanvaard.

Bronnen:
opgedane ervaringen in de kennissenkring

Op het moment dat dit ter sprake komt heb je drie keuzes. Je kunt de ervenis zonder meer accepteren, verwerpen op beneficiair accepteren. Bij dit laatste accepteer je de ervenis alleen als het saldo positief is.Het verschil tussen beneficiair en gewoon accepteren zit gedeeltelijk in de notariskosten. Omdat alles eerst berekend moet worden zijn deze kosten hoger, waardoor je, bij positief saldo, minder krijgt. Voor dat het zover is hoef je niets te doen. Je komt pas voor de keuze te staan op het moment dat je zou erven. Wel zouden je ouders erover kunnen denken om een overlijdensverzekering af te sluiten waarin hun schulden worden kwijtgescholden bij overlijden, zodat je de dierbare spullen uit huis nog wel mag hebben.

Feitelijk is het enig juiste antwoord: de erfenis verwerpen. Het gaat vragensteller er immers om niet te worden opgezadeld met schulden die zijn/haar ouders bij leven hebben gemaakt.

Mocht je er voor kiezen de erfenis van je ouders te verwerpen, omdat deze negatief is, hou er dan wel rekening mee dat als je kinderen hebt, de erfenis, dus de schulden overgaan naar hen als de volwassen zijn. Dit moet je specifiek via de rechtbank regelen, zodat zij later niet met de gebakken peren zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100