Hoe en waar moet je aangifte doen van diefstal van intellectueel eigendom ?

Ik ontwerp en verkoop patronen voor haak- en breiwerk, als niet echt lucratieve bijverdienste maar vooral om de hobby een beetje te kunnen bekostigen.

Nu weet ik natuurlijk best dat af en toe iemand een gekocht patroon doorgeeft aan een vriendin of kennis, en daar doe ik niet echt moeilijk over ; kan gebeuren. Zie het maar als een vorm van reclame ofzo.

Maar nu heeft vanmorgen bij mij een dame een patroon gekocht, dat ze nu in ongewijzigde vorm te koop aanbied op Marktplaats. (Ja, druk bezig met melden enzo). Om er zelf dus geld aan te verdienen. Bij mijn beste weten is dat diefstal van intellectueel eigendom, en het lijkt me logisch dat ik hierover ' not amused' ben.

Maar hoe doe je daar eventueel aangifte van ? Ik denk niet dat ik het zo ver laat komen hoor, maar de vraag hield me even bezig. Ga je naar de plaatselijke politie ? Internet ? Ik heb echt geen idee.....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een ontwerp, een verhaal, een gedicht etc. kun je allemaal registreren bij de belastingdienst (Afd. successierechten en registratie). Dat doe ikzelf ook met bladmuziek en teksten. Je stuurt het op en krijgt het retour met stempel en dagtekening. Gaat iemand ermee aan de haal, dan kun je bewijzen dat dat ontwerp van jou is. In het ergste geval zou ik dan contact opnemen met een advocaat (de meeste advocaten houden regelmatig een gratis spreekuur) om te kijken wat je kansen zijn om kopieren etc. te stoppen. Je kunt de persoon in kwestie natuurlijk het beste eerst even melden dat je daar niet van ben gediend.

Als deze dame het van jou heeft gekocht dan is het van haar.. en mag zij, denk ik, doen wat ze wil met dat patroon.. Als je een schilderij van iemand koopt en verkoopt het later weer dan heb je toch ongeveer dezelfde situatie?

Jouw intellectueel eigendom is beschermd, het product dat met jouw intellectueel eigendom is gemaakt niet. Dat maakt het erg lastig om te onderscheiden wanneer iemand jouw intellectueel eigendom doorverkoopt, of gewoon een product dat jij hebt verkocht. Even als voorbeeld: als je het originele manuscript koopt van bijvoorbeeld een Harry-Potter-boek heb je nog niet het intellectueel eigendom daarvan gekocht. Het manuscript mag je zonder pardoon doorverkopen, dat is geen probleem. Je maakt alleen geen aanspraak op de inkomsten uit het intellectueel eigendom. Nu terug naar jouw situatie: het doorverkopen van het patroon dat jij verkocht hebt mag gewoon doorverkocht worden. Gaat die persoon er echter kopieën van maken en verkoopt die persoon dan die kopieën mag dat niet. Als ik jou was zou ik eens gaan kijken of het mogelijk is jouw patronen te beschermen door deponering bij een speciaal bureau.

Als jij kunt bewijzen dat dit van jou afkomstig is kun je de dame in kwestie aanklagen op grond van de 'auteurswet 1912'. Hier zit wel het nadeel aan dat je werk geregistreerd word en de Belastingdienst nog wel eens bij je zou kunnen aankloppen met een 'achtergestelde invordering'. En ik weet niet of je daarop zit te wachten...

Het intellectuele eigendom is sinds het internet iets wat eigenlijk niet of nauwelijks meer te beveiligen is. Iedereen die wel eens een mp3 of een filmpje op youtube heeft gezet pleegt namelijk op dezelfde wijze 'inbreuk op auteursrecht': hier wordt namelijk op dezelfde wijze een idee (muziek is dat ook) 'aan de massa gegeven'. Het is een rammelende wet die eigenlijk gewoon afgeschaft moet worden omdat het meer problemen veroorzaakt dan oplost. Eigenlijk moet een artiest (ongeacht of die nou muziek, film of breipatronen maakt) zijn centen verdienen op het moment dat hij het uit handen geeft. Voor een muzikant betekent dat: met optredens. Voor een ontwerper van breipatronen: bij de verkoop van het patroon. Ik begrijp dat je geirriteerd bent dat je patroon zo wordt doorverkocht, maar ik weet zeker dat er op jouw computer en in jouw huis heel wat objecten, applicaties, films en muziek staan waar de oorspronkelijke auteurs helemaal niets aan hebben verdiend. En dat is helemaal niet erg.