Waarom krijgen mensen die in de Wajong (uitkering voor jongeren met een beperking) zitten later geen pensioen?

Toegevoegd na 5 minuten:
Dat ze niet werken en daarom geen pensioen opbouwen snap ik. Maar als iemand simpelweg niet kan werken door zijn beperking, dan word diegene toch gestraft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij stopt de wajong uitkering niet na je pensioen leeftijd. (hij zal misschien wel anders van benaming zijn). Dus hoeft hij niets van zijn vermogen in te leggen om toch een zeker inkomen te hebben. Anders is dit bij zelfstandige ondernemers. Als deze geen pensioen zekerheid heeft opgebouwd, dan kost het hem alleen maar. Vroeger verkochten ZSO hun bedrijf als ze 65 waren en dat was hun pensioen. Tegenwoordig als een ZSO dat doet dan moet hij 40% daarvan inleveren aan de belasting dienst. Ik kan me niet een werknemer of een uitkering bedenken waarbij hij ook 40% van zijn pensioen moet inleveren.

omdat je met een uitkering geen pensioenopbouw hebt zoals bij een baan

Je bouwt geen pensioen op met een uitkering. Pensioen bouw je op met werken. Iedereen bouwt AOW op (2% per jaar vanaf je 15e tot je 65e), dus WAJONG'ers krijgen wel AOW vanaf hun 65'e. Maar extra pensioen niet.

Pensioen is uitgesteld loon, dus je moet betaald werken of gewerkt hebben. Wie niet werkt krijgt geen loon en heeft geen kans op pensioen. Als je gedurende werk arbeidsongeschikt wordt, dus in de WAO/WIA terechtkomt, kun je MITS aangevraagd bij de pensioenuitvoerder, doorgaans premievrije doorlopende pensioenopbouw krijgen.

Omdat ze niet deelnemen aan het arbeidsproces en dus geen werkgever hebben, Uiteraard betaal je ook geen premie,maar je kunt proberen van de uitkering die je krijgt iets weg te leggen voor later.

Hoezo straf? Een zelfstandig ondernemer krijgt ook geen pensioen kado, maar moet daar zelf voor sparen. Toegevoegd na 8 minuten: Ook iemand in loondienst krijg z'n pensioen niet kado, maar moet daarvoor een flink deel van z'n inkomen afdragen. Toegevoegd na 15 minuten: Nogal wat mensen die ik ken die een PGB hebben zijn heel creatief in het wegsluizen van geld naar familieleden. Zij zouden er ook voor kunnen kiezen dat in een pensioenverzekering t stoppen.

Vind je dat echt? Een Wajonger krijgt namelijk later evenveel AOW, als dat zijn Wajong uitkering hoog is. Ik moet om slechts 70% van hetzelfde gemiddelde (!) inkomen te behouden er een behoorlijk bedrag bij zien te sparen. Daar moet ik nog erg mijn best voor gaan doen. Zeker als ik niet 70% van het gemiddelde loon wil, maar 100% van het laatstverdiende loon. Volgens mij krijg je dus wel degelijk pensioen. En procentueel gezien nog veel en veel meer dan de werkende medemens ook nog eens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100