Waarom pompt Japan zoveel geld in de economie? Ik begrijp dat ze bang zijn voor nog een economische crisis, maar wat heeft het met de beurzen te maken

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het slecht gaat in een land of er is een enorme catastrofe zoals in Japan hebben de mensen geen vertrouwen meer in de aandelen van de bedrijven in dat land en willen er niet zoveel meer voor betalen als eerst. De aandelen moeten dan dus goedkoper verkocht worden dan ze waren dus de beurs gaat naar beneden. De Japanse staat wil laten zien dat zij ondanks de schade toch een rijk land zijn die deze klap wel kan hebben. Met het geld dat ze nu in de economie pompen willen ze zeggen "Heb vertrouwen in ons".

In Japan zijn veel bedrijven vernield of gesloten. Hierdoor kunnen bedrijven geen inkomsten meer genereren. Veel bedrijven zullen dure herstel werkzaamheden moeten verrichten. De leningen die hiervoor nodig zijn worden dus voor 0% verstrekt. De banken injecteren geld in de economie om de schade voor het bedrijfsleven gering te houden waardoor de waarde van bedrijven niet te veel zal afnemen. De financiele schade zal hierdoor hopelijk beperkt blijven aandeelhouders kopen aandelen van bedrijven waar men winst va verwacht. In Japan verwachten ze dus minder winst of zelfs verliezen dus verkopen je aandelen. Behalve de aandelen van bouwbedrijven wat die worden duurder deze kunnen namelijk een hoop werk verwachten dus veel winst maken kopen dus die aandelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100