Kamer gehuurd zonder contract. Huur werd verhoogd en ik kon dit niet meer opbrengen. Vervolgens brief van advocaat over verschuldigt bedrag.

In September 2011 ben ik begonnen aan een opleiding in Amsterdam. Aangezien ik ver van Amsterdam woonde ben ik in Amstelveen een kamer gaan huren. Hier ben ik samen met een vriendin gaan wonen.(Twee verschillende kamers in 1 huis)

De afspraak die mondeling is gemaakt is dat ik en de vriendin ieder 450 euro per persoon zouden betalen. Hierin zouden de kosten voor de huur, gas en licht en water zijn inbegrepen.

Vervolgens ging dit vanaf maand 1 al mis. De kosten werden hoger en wij betaalde vanaf dat moment al 500 tot 550 euro per persoon i.p.v. 450 euro. Dit hebben wij drie maanden weten vol te houden, maar na deze drie maanden konden wij dit niet meer opbrengen. En hebben wij dit verteld aan de verhuurder/huisgenoot. Hij kon dit niet begrijpen en begon direct over een advocaat. Ook heeft hij direct gezegd dat wij per 1 januari het huis moesten verlaten.

Zelf ben ik helemaal niet thuis in het recht en ben ik/zijn wij zelf ook naar een advocaat geweest. Deze wist ons te vertellen dat hij een contract had waarop de naam van mijn vriendin werd genoemd, maar omdat zij deze nooit getekend heeft hij hier niets aan had.

Opgelucht met deze informatie zijn wij verhuisd en gingen ervanuit dat het zo was afgehandeld. Dit was in december. Gisteren heb ik een brief ontvangen van zijn advocaat waarin staat dat wij nog 2 maanden huur verschuldigd zijn.

Extra informatie.
Er is een contract tussen de vader van de huisgenoot en de eigenaar van het appartement van 1 jaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn genoeg advocaten die dit soort zaken aannemen. Een briefje schrijven kost immers niet zoveel. Maar je staat inderdaad sterk. Een verhuurder mag maar 1x per 12 maanden de huur (beargumenteerd!) verhogen. Dit moet de verhuurder 2 maanden van tevoren aan de huurder aankondigen. Je hebt een mondelinge overeenkomst van een jaar voor € 450,- per maand. Door de prijs gelijk de eerste maand te verhogen, heeft de verhuurder zelf contractbreuk gepleegd. Ik zou hiermee even naar het Juridisch Loket of het Landelijk Studenten Rechtsbureau. Zij kunnen je helpen met het schrijven van een antwoordbrief of eventueel doorverwijzen naar een advocaat met voor studenten betaalbare tarieven. Succes en laat je niet bang maken!

Als het puntje bij paaltje komt hebben jullie alleen een mondelinge overeenkomst. In de schriftelijke overeenkomst worden jullie niet genoemd. De verhuurder stelt dat jullie nog moeten betalen, en in het recht geldt; wie stelt, moet bewijzen. Hij moet dus bewijzen dat jullie een mondelinge overeenkomst zijn aangegaan, wat vrijwel niet te bewijzen is. Let daarom op wat jij in je schriftelijke communicatie vermeld! Geef bijv. niet toe dat jullie een overeenkomst hadden, dit kan hij later tegen je gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100