Zijn er risico's aan verbonden om een rekening te openen voor mijn vriend?

Mijn vriend kan geen rekening openen aangezien hij nog schulden heeft waardoor een rekening op zijn naam geblokkeerd wordt. Nu vroeg hij mij of ik een zichtrekening wou openen op mijn naam, waarop zijn loon gestort kan worden en dat hij kan gebruiken voor huishuur, advocaat, enz te betalen. Houdt dit een risico in?
En bij welke bank kan ik dan best een rekening openen? Ik heb zelf een zicht&spaarrekening bij ING...

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik werk zelf in een sector waar ik veel te maken heb met mensen met schulden. En ik zou dit dan ook ten zeerste afraden. Laat je vriend eerst van zijn schulden af zien te komen, ga desnoods naar een stadsbank, zij beheren dan zijn geld, en zo ben je binnen 3 jr van je schulden af. Maar ga niet mee in zijn zaken, die hij niet op orde heeft. Hoe lief hij ook mag zijn, ik vind dat hij dit niet eens aan je mag vragen. En desnoods gaat ie alles met contanten doen, maar laat je er aub niet in mee sleuren.

Hij zit bij de schuldhulp verlening. Dan moet zijn salaris daar worden gestort. Dus niet op een andere rekening. Hij moet namelijk zijn schulden afbetalen en daarvoor zijn afspraken met hem gemaakt en regelingen getroffen. Dus je kunt beter geen rekening voor hem openen. Hij verbreekt daarmee zijn afspraken en komt zijn afspraken dan niet na

ik lees net de reacties bij antwoord 1 en ik snap een paar dingen niet helemaal. Ik wil dat je weet dat ik deze dingen niet zeg om je aan te vallen maar om je te helpen. Je zegt dat zijn schuld niet zo hoog is maar 400 euro per maand voor 5 jaar lang is volgens mij best wel veel schuld. Weet je zeker dat je de komende 5 jaar bij hem wilt zijn? Ik weet niet hoe het in belgie werkt maar in nederland wordt er melding gemaakt door de bank bij de belastingdienst als er stortingen worden gedaan die niet bij hun bekend zijn. Hier moet je de naam van je werkgever opgeven. En ik zou uitzoeken of dit wel mag straks ben je zelf de sigaar voor fraude ofzo. Ik zou het dus zeker niet doen

Hoe regelt hij zijn dingen nu? En wat wint hij ermee als hij een rekening via jou heeft? Het houdt zeker een risico in, want stel dat er een officiële schuldsanering komt, dan blijkt 'jouw' rekening feitelijk van hem te zijn en misschien kun jij dan wel aangesproken worden. Ik zou het niet doen. Laat die advocaat maar een manier bedenken om dit op te lossen.

Je weet dat als een rekening op jouw naam staat, je verantwoordelijk bent voor alles wat er met die rekening gebeurt? Het zal allemaal best, dat hij door een ex in de schulden zit, dat er 'geen huidige kosten' zijn (hoe doe je dat, hij heeft toch rekeningen te betalen, huur en zo?) etc. Maar een rekening wordt niet zomaar geblokkeerd. Dat gebeurt niet als je je schuld netjes volgens afspraken aan het afbetalen bent. Een rekening wordt pas geblokkeerd als de houder van de rekening zó ontzettend achterloopt met betalen dat er beslaglegging plaatsvindt. En dat gaat via de rechter, dat is geen kwestie van 'oeps, een schuldeiser vergeten en inééns was mijn rekening geblokkeerd'. Als je probeert om zoiets te omzeilen door een rekening voor hem, waar zijn geld op komt, op jouw naam te zetten, dan verbind je ook jouw naam aan deze problemen. Wat denk je dat er dan gebeurt, als hij weer zo erg in gebreke blijft dat er beslag wordt gelegd op zijn geld? Dat is een reëel risico, anders zou hij gewoon zelf een rekening kunnen openen of zijn bestaande rekening laten deblokkeren. Dan wordt er eens goed gekeken naar alle geldstromen die met je vriend te maken hebben, en raad eens, die sluist hij door via jou. Een goede reden om jouw geldstromen eens onder de loep te nemen en te kijken wat er nog meer via jou onder de radar blijft. En omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat jij geld dat aan schuldeisers toekomt kan laten verdampen, is het niet meer dan logisch om jouw eigen bankrekeningen óók te blokkeren tijdens het onderzoek. De risico's? Verdacht worden van fraude en zelf je huur niet meer kunnen betalen staan bovenaan het lijstje. Niet doen, dit is een wespennest waar je maar beter zo vér mogelijk vandaan kan blijven. Het beste wat je kunt doen in zo'n situatie is jouw financiën en die van je vriend héél strikt gescheiden houden in plaats van ze met elkaar te vermengen. Zelfs iedere schijn dat je hier iets mee te maken hebt moet je zien te vermijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100