Wie is aansprakelijk en welke aansprakelijkheidsverzekering zal de schade moeten vergoeden?

De zaak is als volgt. Op een kruispunt is de voorrangssituatie recentelijk is gewijzigd van voorrangsweg naar gelijkwaardig kruispunt, waarvan is gebleken dat hier nog niet veel mensen aan gewend zijn geraakt. Mede door deze onwetendheid heeft zich de volgende situatie voorgedaan.

Op dit kruispunt kwam een fietser van rechts, die linksaf wilde slaan. Deze fietser had zijn telefoon in de hand. Een auto, die van links kwam, zag de fietser op het laatste moment en week naar links uit. De fietser week naar rechts uit en tikte de auto licht aan, waarna hij snel moest bijsturen om niet ten val te komen, en liet zijn telefoon vallen. De telefoon is bij een deskundige als total loss verklaard.

Nu kan ik me van mijn autotheorie-examen herinneren dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen altijd voor minimaal 50% van de schade aan niet-gemotoriseerde voertuigen aansprakelijk zijn, wanneer zij hierbij betrokken zijn.

Nu vraag ik mij het volgende af:
- Valt deze schade aan de telefoon, onder de door de bestuurder aangerichte schade?
- Zal door de bestuurder van de auto een beroep moeten worden gemaakt op zijn reguliere aansprakelijkheidsverzekering, of op zijn auto WA verzekering?
- Zal de fietser (gedeeltelijk) aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade aan zijn telefoon, bijvoorbeeld omdat hij met zijn telefoon in de hand fietste?

Weet jij het antwoord?

/2500

Automobilist dient voorrang te verlenen aan alle bestuurders van rechts op een gelijkwaardige kruising. Bij een aanrijding in zo'n geval is de automobilist volledig aansprakelijk voor eventuele schade. De schade a/d telefoon van de fietser is dus voor rekening van de automobilist. Of het voordelig is om hier zijn (WA)verzekering voor te gebruiken moet hij voor zichzelf beslissen rekening houdend met een verminderde no-claim korting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100