Kan mijn zorgverzekering mijn basisverzekering schorsen omdat ik een betalingsachterstand heb?

In de brief staat; ''Als wij uw betaling niet tijdig ontvangen, zijn wij gerechtigd de dekking van de verzekering te schorsen.''

Ik heb altijd meegekregen dat een burger verplicht is een basisverzekering te hebben en dat de zorgverzekering dit niet mag schorsen vanwege een betalingsachterstand.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als u de premie voor uw zorgverzekering niet betaalt, stuurt uw zorgverzekeraar betalingsherinneringen of aanmaningen. Ook zal uw zorgverzekeraar een betalingsregeling aanbieden. Reageert u hier niet op en heeft u na 6 maanden nog steeds niet betaald, dan meldt uw zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wat-gebeurt-er-als-ik-de-premie-van-mijn-zorgverzekering-niet-betaal.html Bij een betalingsachterstand kan de verzekering wel de dekking aanvullende verzekering schorsen. Niet die van de basisverzekering. Volgens de zorgverzekeringswet, artikel 18b, moet de zorgverzekeraar een betalingsachterstand (van 6 of meer maandpremie's ) eerst melden aan het College zorgverzekeringen. College voor zorgverzekeringen (CVZ) (voorheen Ziekenfondsraad (ZFR)): http://www.st-ab.nl/wetzvw.htm#18c Toegevoegd na 4 minuten: In de algemene voorwaarden van VGZ artikel 3.6.1 staat Als u als verzekeringnemer de premie, wettelijke bijdragen, eigen risico, eigen bijdragen en kosten niet tijdig betaalt, stuurt Zorgverzekeraar VGZ u een aanmaning. Als u niet betaalt binnen de in de aanmaning genoemde termijn van ten minste 14 dagen, kan Zorgverzekeraar VGZ de dekking schorsen. In dat geval bestaat er vanaf de laatste premievervaldag voor de aanmaning geen recht op (vergoeding van de kosten van) zorg. U blijft bij schorsing wel verplicht de premie te betalen. Er is weer recht op (vergoeding van de kosten van) zorg vanaf de dag volgende op de dag waarop Zorgverzekeraar VGZ het verschuldigde bedrag en de eventuele kosten heeft ontvangen. Zorgverzekeraar VGZ heeft het recht bij niet tijdige betaling de VGZ Zorgverzekering te beëindigen. De verzekering wordt in dat geval niet met terugwerkende kracht beëindigd.

Na een achterstand van 6 maanden wordt je aangemeld bij CVZ (College voor Zorgverzekeringen). Deze neemt de premiebetaling ed. over. De schuld bij je zorgverzekering blijft gewoon bestaan.

Bronnen:
http://www.cvz.nl/verzekeringen/zvw/wanbet...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zo...

Ze melden je aan bij het CVZ, de rekeningen krijg je dan ook van het CVZ met een wettelijk bepaalde boete (basis verzekering van 93 euro wordt dan 135 euro per maand) Op zich een mooie manier om een wanbetaler te motiveren, maar wanneer je al geen 93 euro per maand hebt zul je ook zeker geen 135 hebben. De aanvullende verzekeringen (tandarts etc.) zullen wel worden geschorst.

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100