Als ik voldoe aan de hardheidsclausule vervoerkosten vanwege langdurige behandeling, is élke zorgverzekeraar dan verplicht de reiskosten te vergoeden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik kan mij vergissen, maar volgens mij betekent de toepassing van een hardheidsclausule juist dat je niet automatisch recht ergens op hebt. Een hardheidsclausule biedt de uitvoerder namelijk de mogelijkheid om in uitzonderlijke situaties af te wijken van de regels die zijn vastgelegd. Wat uit het basisbakket vergoed wordt, is vastgelegd door de overheid. Dat betekent dat een zorgverzekeraar geen vervoer mág vergoeden uit het basispakket, anders dan is vastgelegd in de wet (de 5 categorieën, die je waarschijnlijk wel kent). Door het toevoegen van een hardheidsclausule mag de zorgverzekeraar toch afwijken en alsnog vervoer vergoeden vanuit het basispakket waneer iemand niet in één van de vijf categorieën valt. Ik heb het zelf ooit bij de hand gehad in een iets andere situatie: ik kon destijds nog een paar meter lopen, dus werd niet aangemerkt als rolstoelafhankelijk. Daarom had ik geen recht op vergoeding van vervoer uit het basispakket. Ik kan echter in het geheel niet met het openbaar vervoer reizen, en had praktisch gezien voor alle afstanden buitenshuis m'n rolstoel ook nodig. Ik zou in revalidatiebehandeling gaan in de hoop dat mijn lopen nog te verbeteren zou zijn, maar dat kon niet doorgaan als ik geen taxivergoeding kreeg. Mijn toenmalige zorgverzekering zei dat ze deze kosten niet móchten vergoeden. Ik zei toen dat ze wel degelijk van deze regel mogen afwijken, namelijk wanneer er "door een te strikte hantering van deze regels een onredelijke situatie zou ontstaan". Als gevolg van mijn handicap niet behandeld kunnen worden voor diezelfde handicap vond ik persoonlijk niet zo redelijk. Maar het antwoord daarop was: "dat klopt, wij mogen afwijken van die regel, maar wij hebben besloten dat we dat gewoon nooit doen". For the record: ik heb inmiddels een andere zorgverzekeraar, eentje die zittend ziekenvervoer op medische indicatie vanuit het aanvullend pakket vergoedt. Nu is de hier genoemde hardheidsclausule voor afstand en langdurige behandeling natuurlijk wel duidelijker omschreven in de polisvoorwaarden, dus wellicht dat het dan anders ligt. In principe verwacht ik ook dat een verzekeraar deze clausule toe zal passen wanneer iemand voldoet aan de duidelijk omschreven voorwaarden ervan, maar voor zover ik weet is het geen absoluut recht van de verzekerde.

Ik krijg reiskosten vergoed maar moet hiervoor wel elk jaar een machtiging aanvragen. Dit dient vooraf te gebeuren.

U behoort kennelijk niet tot 1 van de 4 nauw omschreven categorieën. Dan kunt u als laatste een beroep doen op de hardheidsclausule. (zie antwoord Lies12 hierboven) De hardheidsclausule kan van toepassing zijn als u langdurig bent aangewezen op vervoer in verband met de behandeling van een ziekte of aandoening. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Voorwaarden van de hardheidsclausule * De aanvraag moet altijd schriftelijk ingediend worden via het aanvraagformulier vergoeding zittend ziekenvervoer. * De aanvraag wordt beoordeeld door middel van de uniforme hardheidsclausuleformule van Zorgverzekeraars Nederland. (zie onder stippellijn: vooral de 25 km enkele reis zou een breekpunt kunnen zijn - fisbel) * De ziektekostenverzekeraar bepaalt óf u in aanmerking komt voor vergoeding en welke vorm van vervoer (openbaar-, eigen- of (rolstoel)taxivervoer). -------------------------------------------------------------------- Voor mensen die niet tot deze categorieën behoren bestaat de zogeheten hardheidsclausule. De individuele zorgverzekeraars hanteren tav de hardheidsclausule een aantal criteria waaraan moet zijn voldaan: * langer dan vijf aaneensluitende maanden gebruik moeten maken van het ziekenvervoer, en * noodzaak van minimaal twee keer per week bezoek aan het ziekenhuis voor behandeling, en * reisafstand van minimaal 25 km of een uur autorijden (maximaal 200 km enkele afstand) * bredere uitleg van begrip rolstoel; ook bijvoorbeeld scootmobiel valt hier onder. Toegevoegd na 5 minuten: Ook minimaal 2 keer per week bezoek aan het ziekenhuis voor behandeling zal voor een ziektekostenverzekeraar afwijzing op grond van de hardheidsclausule kunnen betekenen. Dan zou het volgen van het advies van Lies12 hierboven misschien nog een mogelijkheid bieden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100