Ik kan mij vergissen, maar volgens mij betekent de toepassing van een hardheidsclausule juist dat je niet automatisch recht ergens op hebt. Een hardheidsclausule biedt de uitvoerder namelijk de mogelijkheid om in uitzonderlijke situaties af te wijken van de regels die zijn vastgelegd. Wat uit het basisbakket vergoed wordt, is vastgelegd door de overheid. Dat betekent dat een zorgverzekeraar geen vervoer mág vergoeden uit het basispakket, anders dan is vastgelegd in de wet (de 5 categorieën, die je waarschijnlijk wel kent). Door het toevoegen van een hardheidsclausule mag de zorgverzekeraar toch afwijken en alsnog vervoer vergoeden vanuit het basispakket waneer iemand niet in één van de vijf categorieën valt.
Ik heb het zelf ooit bij de hand gehad in een iets andere situatie: ik kon destijds nog een paar meter lopen, dus werd niet aangemerkt als rolstoelafhankelijk. Daarom had ik geen recht op vergoeding van vervoer uit het basispakket. Ik kan echter in het geheel niet met het openbaar vervoer reizen, en had praktisch gezien voor alle afstanden buitenshuis m'n rolstoel ook nodig. Ik zou in revalidatiebehandeling gaan in de hoop dat mijn lopen nog te verbeteren zou zijn, maar dat kon niet doorgaan als ik geen taxivergoeding kreeg. Mijn toenmalige zorgverzekering zei dat ze deze kosten niet móchten vergoeden. Ik zei toen dat ze wel degelijk van deze regel mogen afwijken, namelijk wanneer er "door een te strikte hantering van deze regels een onredelijke situatie zou ontstaan". Als gevolg van mijn handicap niet behandeld kunnen worden voor diezelfde handicap vond ik persoonlijk niet zo redelijk. Maar het antwoord daarop was: "dat klopt, wij mogen afwijken van die regel, maar wij hebben besloten dat we dat gewoon nooit doen". For the record: ik heb inmiddels een andere zorgverzekeraar, eentje die zittend ziekenvervoer op medische indicatie vanuit het aanvullend pakket vergoedt.
Nu is de hier genoemde hardheidsclausule voor afstand en langdurige behandeling natuurlijk wel duidelijker omschreven in de polisvoorwaarden, dus wellicht dat het dan anders ligt. In principe verwacht ik ook dat een verzekeraar deze clausule toe zal passen wanneer iemand voldoet aan de duidelijk omschreven voorwaarden ervan, maar voor zover ik weet is het geen absoluut recht van de verzekerde.