Moet je als kind inkomstenbelasting betalen over een pensioensuitkering?

Mijn vader heeft in zijn werkzame periode een pensioen gespaard bij een pensioenfonds. 21 jaar geleden is mijn vader overleden. Vanaf dat moment zou het pensioen aan mij uitgekeerd worden met een bedrag iedere maand tot mijn 27e. Dit is echter niet gebeurt.
Nu is het zo dat 2 jaar geleden ontdekt is dat dit pensioen er is. Met terugwerkende kracht is de uitkering van jaar 1 tot en met jaar 19 in een klap aan mij uitgekeerd waardoor ik er nu 36% inkomstenbelasting over moet betalen.
Mijn vraag is nu: Zou ik als ik de uitkering als kind tot mijn 18e zou ontvangen ook deze belasting erover moeten betalen of hoeft dat niet omdat ik dan minderjarig ben.
Kortom: Zou het bedrag in beide situaties onder de streep uit maken. Het gaat om, voor mijn doen, om een groot bedrag en ik kan online nergens er iets over vinden. Vandaar via deze weg.
Ik ben benieuwd, bedankt alvast!
EDIT: Mijn vraag is nu: Zou ik als ik de uitkering als kind tot mijn 18e iedere maand zou ontvangen ook deze belasting erover moeten betalen of hoeft dat niet omdat ik dan minderjarig ben.

Toegevoegd op 05 januari 2021 10:03: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Ook over een nabestaandenpensioen moet inkomstenbelasting worden betaald en dat is onafhankelijk van de leeftijd van ontvanger. Het tarief van 36% weet ik niet precies waar je dat vandaan haalt. Maar als je ieder jaar een bepaald bedrag zou hebben gekregen zouden deze ook in box 1 vallen met een tarief van ongeveer 37% (afhankelijk van het jaar). Als het bedrag boven de 68.000 komt te liggen zou je een nog hoger tarief moeten betalen en dan zou je inderdaad nu meer belasting moeten betalen dan als het verspreid over jaren zou zijn uitgekeerd. Percentagegewijs is er dus niet veel verschil of dat iedere maand of in een keer wordt uitbetaald. Mogelijk zit er wel een verschil in doordat bij verspreide betalingen je mogelijk beter gebruik kon maken van de heffingskortingen van de jaren. Of dat zou werkelijk zo is hangt af van je totale inkomens. Maar voor nu kun je daar waarschijnlijk niets meer aan veranderen omdat je het pensioen nu pas hebt genoten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100