Waarom kijken ze naar je bruto inkomen voor toeslagen?

Ik vraag mij af waarom ze voor het berekenen van je toeslagen kijken naar bruto inkomen. Ik heb namelijk vaker 2 banen gehad. Hierdoor verdiende ik heel veel bruto maar minder netto. Ik heb daardoor minder recht op toeslagen terwijl ik wel gewoon 40 uur werk.

Weet jij het antwoord?

/2500

De inhoudingen op het brutoloon zijn niet bij iedereen hetzelfde, waardoor het nettoloon van persoon A anders kan zijn dan van persoon B. Dat kan door eigen toedoen zijn ( loonbeslag of iets dergelijks), maar daardoor heb je niet méér recht op toeslagen. Vandaar dat de belastingdienst naar het brutoloon kijkt.

Er wordt niet gerekend met het brutoloon maar o.a. met het fiscaal loon. Dat maakt de controle in ieder geval veel eenvoudiger want dat fiscaal loon moeten werkgevers doorgeven aan de Belastingdienst. Het netto-inkomen wordt beïnvloed door allerlei 'franje' die afhankelijk is van de werkgever. en van individuele keuzes. Eentje heeft een pensioen waaraan hij moet meebetalen, de andere niet. Degene met het pensioen heeft een lager netto-inkomen. Maar hij krijgt straks mogelijk hetzelfde pensioen als degene die niet aan zijn pensioen hoeft mee te betalen nu. Of eentje met een auto van de zaak (die hij ook privé gebruikt) en de ander niet. Degene met de auto heeft een wat lager nettoloon. Maar rijdt wel erg goedkoop auto, als hij veel rijdt. En dat voordeel is ook geld waard maar hoeveel het waard is, hangt weer af van de cataloguswaarde van de auto en wat iemand kwijt zou zijn geweest aan zo'n zelfde auto als hij geen auto van de zaak had gehad. De een krijgt een reiskostenvergoeding, de ander niet. En de reiskostenvergoeding voor dezelfde afstand is voor de een hoger dan voor de ander. En er zijn mensen die een OV-kaart hebben van hun werk. Die is ook geld waard maar dat zie je in het nettoloon niet terug. De een laat zijn loonheffingskortingen niet op 'ja' laat zetten en de ander doet dat wel. Degene die de loonheffingskortingen op ja laat zetten heeft maandelijks een hoger nettoinkomen. (Al trekt e.e.a. zich recht met de belastingaanslag.) Als dat allemaal beoordeeld en gecontroleerd moet worden (met loonstroken, enz.) zou de verwerking van de toeslagen erg lang gaat duren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100