In hoeverre heeft een loonsverhoging invloed op je 13e maanduitkering?

In bepaalde sectoren krijg je een 13e maanduitkering. Deze bestaat uit je bruto maandinkomen minus een belastingpercentage. Stel dat je gedurende dat kalenderjaar halverwege het jaar een flinke loonsverhoging hebt gekregen: in hoeverre heeft dit invloed op de 13e maanduitkering?

Dien je dan bijvoorbeeld het gemiddelde bruto maandsalaris te nemen of pak je het oude (of juist nieuwe) salaris voor deze uitkering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan krijg je een hogere dertiende maand uitgekeerd die overigens gewoon belast wordt zoals een salaris. De salaris administratie verdeeld je loon namelijk. Waardoor de inhoudingen redelijk regelmatig zijn. Je krijgt dus 12 maandlonen gedeeld door 12 want dat is waar je recht op hebt. Je krijgt dus 12 maandlonen gedeeld door 12 want dat is waar je recht op hebt. Dus van je oude loon de maanden plus die met je nieuwe loon.

Toegevoegd op 13 oktober 2018 11:52: tekst

Het hangt er vanaf hoe de 13e-maandsuitkering wordt berekend. Er zijn sectoren, waar het niet zozeer een extra maandsalaris is, dat je ontvangt, maar dat je maandelijks een deel opbouwt. Dit deel is dan een percentage van je maandsalaris, net zoals het vakantiegeld en het totaal wordt aan het eind van het jaar uitbetaald. Voor werknemers, die het hele jaar in dienst waren, is het totaal bedrag (bruto) ongeveer gelijk aan een brutomaandsalaris. En als je gedurende het jaar een salarisverhoging krijgt, gaat vanaf de verhoging de opbouw omhoog, omdat het percentage wordt berekend over een hoger brutosalaris. Maar over de maanden tot de salarisverhoging, is de opbouw over een lager maandsalaris en dus wat lager.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100