Rente op spaarrekening is verlaagd naar 1,15%, heeft sparen dan nog zin?

Ooit spaarde je voor later en omdat je geld dan méér werd...
Weet niet meer hoeveel rente we toen kregen,
maar heeft het nu nog zin met slechts 1,15% spaarrente?

Toegevoegd na 6 dagen:
Bedankt voor alle reacties en antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt ruwweg vier dingen doen met je geld: 1.  Niets. Je laat je geld op je betaalrekening staan. 2.  Sparen. 3.  Beleggen. 4.  Uitgeven. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Sparen is altijd beter dan niets doen. Niets doen is namelijk hetzelfde als sparen tegen 0% rente. Sparen tegen 1,15% rente is beter dan sparen tegen 0% rente, dus sparen is beter dan niets doen. Wil je meer rendement, dan kun je overwegen te gaan beleggen. Dat is minder risicovol dan veel mensen denken, maar het is wel risicovoller dan sparen, zeker op de korte termijn (vijf jaar of minder). Gemiddeld (!) gesproken levert beleggen een hoger rendement op dan de schamele 1,15% die je nu noemt als het rendement van een spaarrekening. De vierde mogelijkheid is, je geld uit te geven. Je hebt daarna geen geld meer, maar je hebt wel leuke dingen gedaan - en dat is veel waard, heel veel! Of de lol van uitgeven voor jou opweegt tegen het rendement-met-risico van beleggen, dan wel het rendement-zonder-risico van sparen, kun alleen jij bepalen. Waar je ook op uitkomt, sparen is, ook nu, in ieder geval niet het slechtste dat je met je geld zou kunnen doen.  

Normaal moet je denken aan o.a. afschrijvingen. Je primaire zaken die voor jouw belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld je wasmachine. Dus zaken die meteen vervangen moeten worden als ze niet meer gemaakt kunnen worden (of door repareren duurder uitkomt dan kopen). Dat geld zou ik op een spaarrekening zetten. Stel voor: Wasmachine €500,= Levensduur 5 jaar Afschrijving 100 per jaar (€8,34 per maand). Zo kun je dat ook doen met andere zaken die je belangrijk vind en zo sparen. Als je het nodig hebt kunnen alle beetjes helpen. Mijn optiek is dus sparen moet toch en alle beetjes helpen.

Natuurlijk heeft sparen zin. Zeker als je niets anders met je geld wilt doen. 1,15% is nog veel voor een spaarrekening. Er zijn nog spaarrekeningen tot pakweg 2% maar meestal zitten daar bepaalde voorwaarden aan verbonden (dat je er niet zoveel mag opzetten als je wilt of alleen online kan beheren bijv.). Zolang je rente meer dan 1% is kan je gelukkig ook de inflatie overleven. Wel moet je op een aantal dingen letten: 1. Zorg voor een gereglementeerde spaarrekening, je wil voldoende nettorente overhouden. 2. Zorg ervoor dat het beschermingsfonds van de bank waar je bij bent niet in het buitenland is gelegen, zelfs niet in 1 van de buurlanden. De kans dat je het nodig hebt is klein, maar moest het toch zo zijn wil je dat niet in het buitenland moeten gaan uitvechten. 3. Kijk ook naar hoe tevreden anderen zijn over een spaarrekening. Het heeft geen zin een spaarrekening bij een bank te openen als deze bijvoorbeeld niet online te beheren is en/of als de helpdesk alleen in het Spaans te bereiken is. Beleggen is ook een oplossing maar informeer goed naar de verschillen met een klassieke spaarrekening! Een hogere brutorente heeft weinig zin als je netto minder zou overhouden. En ga zeker niet beleggen zonder een mifid-profiel op te maken. Bij beleggen moet je op 2 dingen letten: 1. Beleg alleen met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. 2. Hou er rekening mee dat je niet meteen gebruik kan maken hiervan. Zorg dus dat je minstens 6 maandlonen overhoudt op een spaarrekening. Je kan ook beleggen door storting van maandelijkse bedragen. Deze vorm van beleggen heeft de voorkeur. Als het even minder gaat profiteer je volgende maand al opnieuw van een betere rente als het dan weer beter gaat. Bovendien profiteer je al maandelijks van je rente wat er voor zorgt dat ook qua rente maandelijks storten interessanter is. Maar er is meer. We hebben het nu al over 2 manieren gehad om je geld te laten opbrengen: spaarrekeningen (rente 0,5 tot 2% rente) en beleggen (3%?, 8%?, ? %? rente). De beste manier is natuurlijk de manier waarbij je een rente hebt van 30%... (Tekens raken op, ga proberen verder gaan in een reactie)

Uitstekend antwoord van Cryofiel en uitmuntende reacties van iedereen daarop. Ik ben alleen van mening dat sparen van kleinere bedragen op dit moment inderdaad geen zin heeft, dus vandaar dat ik reageer als 'antwoord' en niet als 'reactie'. Bij de huidige (bewust kunstmatig) laag gehouden rente is het uiteraard niet zinvol om te sparen. Voor iedere 100 euro die je nu spaart houd je aan het einde van het jaar slechts een euro extra over. En dat is (afhankelijk van je type spaarrekening) voor aftrek van eventuele overboekingskosten en bankrekeningkosten, en in ieder geval altijd zonder rekening te houden met de bijkomende administratieve rompslomp van openen van de spaarrekening met de hoogste rente, afschriften controleren, etcetera. N.B. Bedenk ook: de meeste banken verlagen bewust de rente van hun 'hoog renderende spaarrekeningen' na een jaar naar een van de laagst renderende spaarrekeningen. Dat betekent dat je dus ieder jaar weer op moet letten en moet controleren en eventueel van rekening moet veranderen. Met alle tijdsverlies die dat voor je meebrengt. Als je dus niet echt serieus veel geld hebt, maakt het bij de huidige rentestand eigenlijk niets uit of je je geld op je spaarrekening zet of gewoon op je betaalrekening laat staan en valt er qua tijdsverlies versus de hoogte (laagte) van de rentebijschrijvingen wel iets te zeggen voor het opgeven van sparen. Jammer, maar helaas. Hopelijk wordt dat snel weer anders. Totdat de rente omhoog gaat, vind ik daarom persoonlijk dat het enkel zinvol is om: * tot zo'n 500 euro ergens (op bank- of spaarrekening) te bewaren voor latere (al dan niet noodgedwongen) uitgaven; Met de rest: * je schulden af te lossen; * je geld te beleggen (mits je weet wat je doet, meeste mensen weten dat niet maar komen daar pas (te) laat en (te) pijnlijk achter); * je geld te investeren in een opleiding / opzetten eigen bedrijf / iets anders productiefs; * een biertje te kopen op een zonnig terras.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100