Wat gebeurt er als je bij de loterij €20 miljoen wint en je bank failliet gaat?

Stel, ik heb €20 miljoen ontvangen van de loterij op mijn Nederlandse bankrekening. De dag daarna gaat mijn bank failliet. Wat nu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In eerste instantie zal je je geld niet meer op kunnen nemen. Vanwege het depositogarantiestelsel zal er, afhankelijk van het aantal rekeninghouders danwel €100.000 of €200.000 binnen niet al te lange tijd gegarandeerd uitgekeerd worden. Mocht je daarnaast ook een hypotheek of andere schulden bij de bank hebben lopen, dan worden deze verrekend met het uitstaande saldo. Maar dat is niet het einde van de rit. Je kan een overgebleven vordering van €19.900.000 indienen bij de curator. Dat een bank failliet is betekent niet dat de bezittingen van die bank niets meer waard zijn. Zeker als een bank een aantal goede uitstaande leningen heeft dan zijn die zeker wat waard en worden die toch wel door andere banken overgekocht. De curator zal dus zeker een deel van het geld terug weten te verdienen en uit weten te keren aan jou en aan de andere schuldeisers. Als voorbeeld: als het geld op de DSB bank gestaan had, dan was in april van dit jaar al 19% van de vordering uitgekeerd. (Zie het verslag van de curator). Dat betekent dus dat je naast je €100.000, nog €3.781.000 teruggekregen had. De curator is overigens nog niet klaar en meldt dat er goede vooruitzichten zijn om meer geld terug te krijgen.

Bronnen:
http://www.dsbbank.nl/pdf/verslagen/Twaalf...

Ja krijgt een gedeelte terug tot maximaal 2 ton dacht ik. Verder zijn de drie grote banken verzekerd van staatssteun en lopen deze klanten weinig gevaar. Het recente voorbeeld van Dirk scheringa heeft veel mensen veel geld gekost.

tot een bepaalt bedrag krijg je het terug. de rest ben je kwijt.

U ziet niets terug van uw geld, tenzij het in een of andere vorm is vastgelegd met beleggingen oid.

ALS de bank is aangesloten bij het DGS (depositogarantiestelsel), krijg je tot maximaal 100 k€ terug als de rekening alleen op jouw naam staat. Wanneer er twee rekeninghouders zijn, krijg je in totaal maximaal 200 k€ terug. (De meeste Nederlandse banken zijn aangesloten bij het DGS, maar sommige banken delen een bankvergunning; in dat geval geldt het DGS niet per bank, maar per bankvergunninghouder.) De rest van het geld ben je kwijt. Hoe lang het geld al op de rekening stond op het moment dat de bank failliet ging, is voor de regels van het DGS niet van belang. Waar het geld vandaan kwam is evenmin van belang. Het enige waar je in jouw geval op zou kunnen hopen is coulance van ofwel de curator, ofwel de loterij - maar meer dan bovengenoemde garantie via het DGS heb je niet. Toegevoegd na 1 minuut:   Zie onderstaande Bron. Daar wordt weliswaar in het begin van de tekst nog het oude maximum van 20 k€ genoemd, maar verderop (onder het kopje Dekking) wordt de huidige situatie (100 k€) genoemd.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Depositogaran...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100