Hoe werkt studiefinanciering op de uni?

Ik snap het allemaal niet, ik wil over een paar jaar naar de universiteit alleen ik heb geen flauw idee of ik een studiefinanciering kan krijgen. Sommige mensen hoor ik zeggen dat ik alleen geld krijg als ik het leen, en op sommige sites lees ik dat ik wél gewoon "gratis geld" kan krijgen wanneer ik studeer. Hoe werkt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger had je een basisbeurs en een aanvullende beurs. De basisbeurs was voor iedereen een gift, mits je binnen tien jaar je diploma haalde. De aanvullende beurs was afhankelijk van het inkomen van de ouders. Hoe meer je ouders verdienen, hoe minder je kon krijgen. Ook dit was een gift mits je binnen tien jaar je diploma haalde. Een paar jaar geleden is de basisbeurs afgeschaft en de aanvullende beurs verhoogd. Concreet betekent het dus dat er niet meer een standaardbedrag is dat iedereen krijgt, maar dat het nu volledig afhankelijk is van het inkomen van je ouders of je recht hebt op studiefinanciering als gift.

De Studiefinanciering bestaat in Nederland niet meer. Op deze website https://nl.wikipedia.org/wiki/Studielening vind je hierover: "De Studielening is in Nederland de opvolger van de studiefinanciering. Vanaf september 2015 was er een transitieperiode naar dit systeem. Per september 2017 bestaat de studiefinanciering niet meer, en zit iedereen in dit nieuwe systeem. Kort samengevat is het mogelijk om geld te lenen bij DUO om studie-, reis- en huisvestingskosten te betalen. Daarnaast is er de mogelijkheid extra te lenen om het collegegeld te betalen, via het collegegeldkrediet. Voor scholieren en studenten met ouders met zeer beperkt vermogen en inkomen kan er een aanvullende beurs aangevraagd worden. Kenmerkend aan dit systeem is dat er geen sprake meer is van de zogenaamde basisbeurs, waarbij scholieren en studenten een vaste toelage kregen om een klein deel van hun studie-, reis- en huisvestingskosten te dekken." Na afronding van je studie, of wanneer je stopt met studeren, moet je de lening terugbetalen. Hiervoor zijn ruime terugbetalingstermijnen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Studielening

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100