Hoe groot is de kans bij een onderhandse lening dat je naar je geld kan fluiten?

Ik wil met een vriend een onderhandse lening afsluiten en dit vast laten leggen bij een notaris. Kan ik daardoor altijd mijn geld terug eisen, bijv. door middel van een deurwaarder, loonbeslag enz.? Ik wil graag een vriend helpen, maar wil wel wat zekerheid hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je dit vast laat leggen door de notaris, is het rechtsgeldig. Je hebt een contract gesloten met die vriend, en het is dus slim om dit officieel vast te laten leggen. De notaris zorgt ervoor dat er duidelijk in staat hoeveel diegene krijgt en hoeveel diegene terug betaald voor welke tijd. De kans is minimaal dat je kan fluiten naar je geld, tenzij die vriend failliet verklaard wordt.

Hangt van de redenen voor de lening af. Help je hem uit financiele problemen dan zou ik er niet te veel op rekenen dat het geld terugkomt (is er zicht op dat zijn financiele problemen binnenkort voorbij zijn?) Help je hem bij een investering, dan zou het zomaar kunnen dat de investering geld op gaat leveren en hij je terugbetaald. Een notaris kost ook een boel geld! Wie gaat dat betalen?

Als je zekerheid wilt dan kun je ook een onderpand vastleggen in de overeenkomst. Als hij dan niet terugbetaalt, kun je het onderpand opeisen. Dit onderpand kan alles zijn wat waarde heeft en waarvan hij eigenaar is. (Auto, huis, antiek, kunst, verzameling postzegels, etc. etc.).

Met een notaris, is het allemaal rechtsgeldig,dus de kans dat je naar je geld kunt fluiten is even groot als wanneer je een vreemde geld leent. De ellende om het terug te krijgen als de lener niet terugbetaalt is bij een vriend groter dan bij een vreemde. Bij een vreemde blijf je makkelijker zakelijk, daarom is het wel goed om ook bij vrienden alles goed vast te leggen. Stel jezelf wel de vraag, of je het er voor over hebt dat de vriendschap wel eens onder druk kan komen te staan of kan overwaaien, bij in gebreke blijven van je vriend.

Als de vriend failliet verklaard wordt, of wat waarschijnlijker is in de schuldhulpverlening raakt ben je in elk geval (een deel van) je geld kwijt. Advies: niet doen!

Regel dan ook in de overeenkomst dat je zonder in gebrekestelling en zonder (dureen tijdrovende tussenkomst van de rechter) loonbeslag kunt laten leggen door een deurwaarder.

Om het geld door een deurwaarder middels loonbeslag te kunnen laten innen heb je een executoriale titel nodig. Die kun je, naast een vonnis, krijgen met een notariële akte. Er moet dan wel duidelijk in bepaald zijn wanneer je het geld kunt gaan innen. Ook dan is echter niet zeker dat je geld terugkrijgt. Je vriend kan wel emigreren of sterven. Zekerheid dat je geleend geld terugkrijgt heb je nooit, zelfs niet bij een (IJslandse) bank of als je je geld in je matras stopt (brand). Daarom krijg je bij een Duitse staatsobligatie een negatieve rente. Zekerheden kun je wel zelf vergroten door middel van een pandrecht op roerende zaken of het recht van hypotheek op onroerende zaken.

Op het moment dat je een onderhandse lening afsluit, praat je al niet meer over vastleggen via notaris. Want dan is het niet meer onderhands. Bij het lenen van geld aan anderen heb je altijd een risico. De vriend wordt een debiteur van je en uiteindelijk, als het eventueel mis zou gaan ben je als particulier zijnde de laatste in de rij om geld te ontvangen. Eerst komen de officiele instanties aan de beurt, dan pas de crediteuren en pas daarna particuliere onderhandse leningen. Schuldeisers op volgorde van prioriteit 1. Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) 1. Huur- of Hypotheekschulden 1. Gas, water en elektriciteit (GWE) 1. Incasso Bureaus 1. Zorgverzekering 1. Banken 1. Belastingdienst 1. Openstaande rekeningen bij bedrijven, nog niet doorgestuurd naar incassobureaus

Bronnen:
http://www.leerwiki.nl/Prioriteit_bij_afbe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100