waarom wordt patat duurder als de aardappels schaars zijn en waarom niet goedkoper als er een overschot aan aardappels is zoals nu ?

5 kg aardappels voor 1,98 en 2,70 voor een patatje

Weet jij het antwoord?

/2500

Patat wordt niet goedkoper als er een overschot is, omdat de patatverkopers hetzelfde aantal patatjes verkopen als dat ze zouden doen in een 'normale' situatie. De consumenten gaan niet ineens meer patatjes kopen omdat er een overschot aan aardappels is. Daarom blijft de prijs van patat hetzelfde. De aardappels die niet gebruikt worden, worden weggegooid.

De patatboer bij jou om de hoek heeft de aardappelprijs niet gekoppeld aan de patatjes maar hanteert gewoon een vraagprijs met de gebruikelijke marge, door de aardappelen bij overschot door te draaien wordt de prijs kunstmatig gelijk gehouden, je ziet zoiets ook bij de oliewinning waar de prijs sterk fluctueert maar bij de pomp er praktisch niets van merkt.

Een winkelier of branchevereniging mag(maar hoeft niet eens) elke prijsverhoging met elk verhaal beargumenteren. Ze hoeven niet tegengesteld de prijs dan omlaag te doen als het argument niet meer geldt (of de andere kant op werkt). Zolang jij patat en aardappelen blijft kopen zal de prijs niet snel zakken. Toegevoegd na 3 minuten: Een verkoper zal altijd sneller een argument kunnen vinden om de prijs te laten stijgen of gelijk te houden ipv te gaan zakken. Ze gaan enkel zakken omdat een ander een concurrerende prijs heeft en ze zo inkomsten missen. Toegevoegd na 3 uur: Laten we stellen normale aardappeloogst: Aardappel: 2 euro voor 10 kilo Patatje kostprijs uitgepsplitst 10 cent voor de patat/aardappelen 1 euro voor apparatuur en huur zaak 1 euro voor personeel 40 cent marge =2,50 voor een patatje Wat je in een eerlijke en logische situatie zou verwachten is dat als er een aardappelschaarste 4 euro voor 10 kilo aardappelen Patatje kostprijs uitgesplitst kost DAN 20 cent voor de patat/aardappelen 1 euro voor apparatuur en huur zaak 1 euro voor personeel 40 cent marge =2,60 voor een patatje Prima, maar nu zakt de prijs van aardappelen weer of er is zelfs een overschot. 1 euro voor 10 kilo aardappelen Het patatje blijft echter 2,60 Patatje kostprijs uitgesplitst kost DAN 5 cent voor de patat/aardappelen 1 euro voor apparatuur en huur zaak 1 euro voor personeel 55!!! cent marge =2,60 voor een patatje Opeens stijgt de marge (althans zo lijkt het). Je zou nu een patatje van €2,45 verwachten. Dit natuurlijk als al het andere gelijk blijft. Het argument van een patatverkoper zal zijn dat zijn huur omhoog gegaan is en de personeelskosten etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100