Worden de nationale munten van een land dat de Eurozone verlaat uit de roulatie gehaald?

Stel dat een land besluit de Eurozone te verlaten, of dat het hiertoe wordt gedwongen door de andere landen. Worden dan de nationale munten van dat land actief uit de roulatie genomen?

Ik bedoel hiermee niet dat dit op stel en sprong zou gebeuren, maar bijvoorbeeld op dezelfde manier waarop nu de oude biljetten van 5 en 10 euro (en straks ook de andere biljetten) heel geleideiljk uit de roulatie worden genomen naarmate er meer nieuwe biljetten in roulatie komen.

Zouden de nationale munten van een ex-Euro-land op een vergelijkbare manier uit de roulatie worden genomen, of zouden we nog vele decennia betalen met de nationale munten van het betreffende land? Is hierover iets afgesproken of op een andere manier vastgelegd?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, daar is niets over afgesproken en niets over vastgelegd. Toen landen de Eurozone betraden waren er allerlei regels over de toetreding (regels die naar nu blijkt niet goed werden gechecked) maar uittreding is niet geregeld. Net zoals je bij een huwelijk niet aan scheiden wilt denken. Er zijn geen regels voor de uittreding van een land en omdat het nog nooit is voorgekomen hebben we er geen ervaring mee. We weten zelfs niet of het ooit gaat gebeuren, de sfeer in dat opzicht verandert van dag tot dag. Mocht het toch gebeuren dan moeten al improviserend maatregelen worden genomen om de schade nog enigszins te beperken.

Eind 2014 waren er ongeveer 112 miljard EURO munten in omloop (waaronder die van Griekenland hoewel je daar specifiek niet naar vraagt). Kleinere landen (willekeurig voorbeeld, Griekenland) hebben maar een klein deel van die 112 miljard uitgegeven. De uitgegeven munten vertegenwoordigen een waarde van circa 25 miljard EURO. Een klein land (Griekenland zou een mooi voorbeeld kunnen zijn) vertegenwoordigt maar een klein deel van die waarde. Als Griekenland al zijn munten terug zou kunnen halen hebben ze waarschijnlijk nog niet genoeg geld om de komende aflossing te betalen. Ik kan er geen beleid over vinden maar ik denk dat de ECB de boel de boel laat en dat de munten gewoon uit circulatie verdwijnen als ze eenmaal teveel versleten zijn en automatisch geshredderd gaan worden. Ik denk dat ze dat doen bij kleine landen, zoals bijvoorbeeld Griekenland maar ook bij een groot land zoals Duitsland. Dit omdat de waarde in geen verhouding staat (25 miljard is kleingeld in vergelijking met papier en giraal geld dat in omloop is) met de totale hoeveelheid geld. Waarbij wel opgemerkt wordt dat als Duitsland de EURO verlaat er wel andere problemen zullen zijn als dat een, laten we het voorbeeld nog maar eens noemen, land als Griekenland de EURO zou verlaten (waarmee ik niet wil zeggen dat dit gaat gebeuren).

Bronnen:
http://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100