Kost nivelleren echt altijd banen?

In de media lees ik steeds: nivelleren kost banen. Met het voorbeeld van flinke verhoging van de hoogste inkomstenbelastingschijf. Maar kan het niet ook anders zodat het geen banen kost of misschien juist wel oplevert?Bv laagste schijf verlagen en tegelijkertijd hypotheekrenteaftrek voor hele dure woningen verlagen. Of rondpompen van allerlei subsidies/toeslagen voor (lage inkomens) stoppen en het geld dat je nu gebruikt om die regelingen uit te voeren gebruiken om (laagste) belasting (schijf) te verlagen. Dit mede op basis van de enige kritische noot die ik (in korte tijd) kon vinden op internet (van hoofdredacteur ESB).

Nivelleren kan een bestedingsimpuls genereren die de economie ten goede komt. De reden is dat lage inkomens een hogere inkomenselasticiteit van de vraag (naar consumptiegoederen) kennen dan hoge inkomens. Mensen met een laag inkomen leven als het ware van paycheck naar paycheck. Hoge inkomens daarentegen sparen vooral bij een hoger netto-inkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op termijn altijd omdat het de ondernemingsimpuls uit de economie haalt. Ofwel waarom zou iemand veel energie in studie of werk steken als de beloning niet significant hoger is dan voor iemand die dat niet doet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100