Ben ik ondernemer voor inkomstenbelasting / voor de btw?

Ik heb sinds kort een dienst online gezet via Fiverr, namelijk productfotografie. Ik doe dit alleen. Ik verdien hiermee rond de 100 euro per maand extra. Tot nu toe zijn de klanten allemaal uit Nederland. Hiernaast ben ik nog werkzaam in loondienst, parttime.

Nu vroeg ik me af hoe ik dit moet aangeven bij de belastingdienst. Ik lees overal iets anders.Volgens mij ben ik wel ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar tot welke grens winst hoef je geen btw af te staan? Zou ik de KOR moeten aanvragen, of een btw nummer? (Ik doe dus geen facturen uitschrijven bij Fiverr).

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent sneller ondernemers voor de BTW dan voor de IB. De belastingdienst gaat af op gegevens van de Kamer van Koophandel. Ik denk dat je te weinig verdient om fiscaal ondernemer te zijn voor de IB. Er is een checklist op de site van de belastingdienst hiervoor. Je netto-inkomen moet je aangeven als ROW (Resultaat als Overige Werkzaamheden). Voor de OB ben je ondernemer als je facturen met OB uitschrijft.Vraagt een ondernemer dit van je, vraag via een on-line formulier op de site van de belastingdienst de KOR aan (jaaromzet < € 20.000). Je mag op je facturen dan geen OB meer vermelden. Maar ook geen OB in rekening gebracht aftrekken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100